I en artikel nyligen frågar sig den brittiska tidningen The Guardian om denna bild av Lennart Nilsson på ett 18-veckors gammalt foster är 1900-talets mest framstående fotografi. I april 1965 prydde bilden omslaget på Life Magazines mest sålda nummer någonsin och väckte stor uppmärksamhet. Den ingick i en serie bilder av Lennart Nilsson som magasinet publicerade.

The Guardian skriver att Lennart Nilssons banbrytande foton visades nyligen på Paris Photo Art Fair och nådde med det en helt ny generation. Detta är första gången bilderna ställs ut utanför Sverige och eventuellt kommer man även att visa dem i Wien.

Ett annat fotografi i artikeln visar ett 13 veckor gammalt foster omgivet av fosterhinnor och moderkaka. Tidningen skriver om bilden att det är en mycket liten baby med redan urskiljbara fingrar och tår, ögon, öron och revben. Tidningen menar att pro-life-rörelsen utnyttjat bilderna. Efter att Lennart Nilsson 1980 upptäckte att bilderna användes under protester mot abort förbjöd han att man publicerade dem igen. Materialet framställdes inte i politiskt syfte och det måste respekteras, menar Lennart Nilssons styvdotter Anne Fjellström. Hon säger till the Guardian att hennes styvfar bara var förundrad över vad han såg och ville avslöja hur fantastisk vår gemensamma resa är.

Nyhetssajten Lifesite News menar dock att Lennart Nilssons foton blev politiska på grund av abortindustrins försök att förneka mänskligheten hos de ofödda. ”Hans foton lämnar efter sig ett enormt arv, eftersom de visar den mäktiga sanningen: Ofödda bebisar är unika, levande, värdefulla mänskliga varelser och pro-liferörelsen är på vetenskapens och sanningens sida”, skriver nyhetssajten om artikeln i The Guardian.

 

Läs mer om abort här