Norge: Fri abort till vecka 12. Efter vecka 12 måste kvinnan göra en ansökning om abort.

Danmark: Fri abort till vecka 12. Efter vecka 12 måste kvinnan ansöka om abort hos en domstol. Graviditeten måste vara en risk för kvinnans liv eller hennes fysiska eller psykiska hälsa för att abort skall medges.

Färöarna: Abort kan beviljas om det är fara för kvinnans liv, vid våldtäkt eller missbildningar hos fostret. Är kvinnan gift måste mannen samtycka till aborten. Abort kan ske upp till vecka 16.

Finland: Abort beviljas upp till vecka 12 om det är fara för kvinnans liv, för att värna om hennes mentala hälsa, vid ekonomiska och sociala orsaker och vid incest eller våldtäkt. Abort är tillåtet upp till vecka 20 vid fara för kvinnans fysiska hälsa eller om kvinnan är under 17 år. Abort kan beviljas upp till vecka 24 om kvinnans liv är i fara eller vid missbildning hos barnet.

Tyskland: Fri abort upp till vecka 12. Kvinnan måste ta emot rådgivning 3 dagar för ingreppet. Denna lagstadgade rådgivning skall informera kvinnan om barnets rätt till liv och försöka överbevisa kvinnan om att fortsätta graviditeten. Abort betalas inte av staten med undantag för kvinnor med låg inkomst. Abortlagen innefattar också straff för de som tvingar kvinnan att göra abort.

Storbritannien: Abort är lagligt i England, Wales och Skottland vid fara för kvinnans liv, vid ekonomiska, sociala och hälsomässiga orsaker. 2 yrkesverksamma personer inom vården skall se till att kriterierna är uppfyllda. Abort kan beviljas upp till vecka 24.

Holland: Fri abort upp till vecka 13. Det måste gå 5 dagar från det att kvinnan ansöker om abort tills dess att ingreppet sker. Abort efter vecka 13 beviljas om kvinnan hävdar att hon är nödställd.

 

 

 

 

 

 

Publicerad: 2017-09-19 vid 01:03, Senast uppdaterad: 2019-12-05 vid 15:03