Skicka in ditt eget remissvar!
Remissrundan (tid då åsikter inhämtas från institutioner, grupper och allmänheten) om förslaget om GRUNDLAGSSKYDD AV ABORT (SOU 2025:2) pågår till och med 28 april 2025. Vårt remissvar hittar du här: foreningen-manniskovarde.pdf. Vill du lämna in ett eget remissvar? Följ instruktionerna nedan:
1. Lägg in följande text i ett word-dokument:
Remissvar av betänkandet SOU 2025:2
Några frågor om grundläggande fri- och rättigheter Diarienummer Ju2025/00072
Kapitel 5 – Rätten till abort
Förslaget om att i regeringsformen inkludera en rätt att avbryta en graviditet bör förkastas av två anledningar. För det första bör Sveriges grundlag inte utformas utifrån situationen i andra länder, och för det andra bör grundlagen inte hanteras som en åsiktsmarkering.
Grundlagen bör inte utformas utifrån situationen i andra länder
Grundlagen bör inte utformas utifrån situationen i andra länder men i förslaget sägs att det är restriktiva abortlagar i Polen, Ungern och vissa delstater i USA som föranlett utredningen. Man hävdar vidare att restriktiva abortlagar kan leda till användandet av osäkra abortmetoder. Detta gäller dock inte Sverige som har en liberal abortlag med fri abort fram till vecka 18, och med särskild prövning även senare. Malta och Polen, som har Europas mest restriktiva abortlagar, har dessutom lägre mödradödlighet än Sverige enligt WHO:s statistik för 2005–2020. USA hade dock en ökande, och för västvärlden relativt hög mödradödlighet under dessa år, trots den dåvarande garanterade tillgången till fri abort. Samtliga riksdagspartier står dessutom bakom den nuvarande abortlagen och enligt förslaget åtnjuter den även ett brett folkligt stöd. Men även en eventuell sänkning av abortgränsen skulle falla inom ramen för grundlagsskydd av abort. Därför saknar grundlagsskydd av abort verklig betydelse i Sverige.
Grundlagen bör inte hanteras som en åsiktsmarkering
Abort är inte en rättighet i varken svensk lag eller internationella rättighetsdokument, inklusive Europakonventionen som sedan 1995 är svensk lag. Svensk abortlag säger enbart att en abort ”får” utföras om den inte ”på grund av sjukdom hos kvinnan kan antas medföra allvarlig fara för hennes liv eller hälsa”. I svensk medicinsk rätt finns dessutom ingen juridiskt fastslagen rätt för patienter inom något område. Att grundlagsskydda abort vore därför enbart en politisk åsiktsmarkering, vilket skulle underminera grundlagens status.
Jag föreslår att förslaget om att i regeringsformen inkludera en rätt att avbryta en graviditet förkastas eftersom det avviker från svensk rättstradition. Förslaget baseras på situationen i andra länder, och dessutom ska svensk grundlag inte hanteras som en politisk åsiktsmarkering.
Stockholm den 9 april 2025
Anna Andersson
___________________________________
2. Döp dokumentet till: Justitiedepartementet.
3. Ändra så du står som undertecknare.
4. Ändra ort och datum.
5. Spara dokumentet även som pdf-fil med samma namn (Justitiedepartementet).
6. Mejla både word- och pdf-filen till följande mejladresser:
ju.remissvar@regeringskansliet.se med kopia till: ju.L6@regeringskansliet.se
7. Ange följande i mejlets ämnesrad: Diarienummer Ju2025/00072 Justitiedepartementet
Hela betänkandet kan du läsa här: SOU 2025:2 (kapitel 5).
Har du ytterligare frågor? Kontakta oss på info@manniskovarde.se
OBS! Information om remissvar för FÖRÄNDRINGAR I ABORTLAGEN kommer den 29 april.
Statliga utredningar om abort
GRUNDLAGSSKYDD AV ABORT
Den parlamentariskt sammansatta kommittén under Justitiedepartementet föreslog den 15 januari 2025 att abort bör ingå som en rättighet i Regeringsformen kapitel 2. Detta trots att man i betänkandet medger att det enligt Europadomstolen inte finns någon rätt till fri abort i Europakonventionen, som sedan 1995 är svensk lag. Motiveringen till förslaget är att Polen, Ungern och vissa delstater i USA stiftat restriktiva abortlagar. Här kan du läsa hela betänkandet: Några frågor om grundläggande fri- och rättigheter, SOU 2025:2 (kap 5, s. 75–116)
Under 2024 skickade vi regelbundet material till kommittén. Vi utgick från Tidöpartiernas (felaktiga) motivering om att restriktiva abortlagar skulle vara farliga för kvinnor, och att abort handlar om jämställdhet och frihet. Materialet bestod bland annat av vår egen rapport om abort och mödradödlighet, vetenskapliga artiklar av läkaren och abortforskaren Calum Miller m.fl, samt Claphaminstitutets rapport om grundlagsskydd ur ett juridiskt och medicinskt perspektiv. Följande material är skickat:
- abort och mödradödlighet (Versaler) Behövs abort för att rädda kvinnors liv? (gemena) (manniskovarde.se)
- Abortion Myths Debunked | Family Watch®
- Legalizing Abortion Does Not Keep Women from Dying from It | National Review
- Abortion researcher confounded by study – NZ Herald
- Global prevalence of post-abortion depression: systematic review and Meta-analysis | BMC Psychiatry | Full Text (biomedcentral.com) (2023)
- Tidöpartiernas argumentation för grundlagsskydd av abort väger för lätt (manniskovarde.se)
- Bokrecension av ”Slaget om aborträtten” (manniskovarde.se)
- Oplanerat | Himlen TV7
- En tidigare abortläkares bekännelser (manniskovarde.se)
- Confession of an Ex-Abortionist | Confessions and Commentaries of a Catholic (wordpress.com)
Människovärde utsågs som remissinstans till förslaget om grundlagsskydd av abort. Detta ser vi som ett erkännande och ett förtroende för vårt arbete. Det är positivt att de var öppna för att ta in svar från prolife-sidan också, eftersom vi i övrigt inte representeras av någon i riksdagen. Vårt remissvar skickades in 31 mars. Deadline för remissvar: 28 april 2025.
FÖRÄNDRINGAR I ABORTLAGEN
Den kommitté som utrett förändringar av den befintliga abortlagen presenterade den 4 februari 2025 sitt förslag. Inte oväntat är förslaget bland annat att båda abortpillren ska kunna tas i hemmet och att barnmorskor ska ges större befogenheter i abortverksamheten. Man öppnar även upp för att i framtiden kunna tillämpa distansaborter (telemedicin), dvs att få hem abortpiller utan personligt besök hos läkare eller barnmorska. Aborter ska kunna göras ”skyndsamt.”
Språket i abortlagen ska moderniseras men ordvalen är förbryllande. I utredningen används genomgående det abortaktivistiska nyordet ”vårdvägran” istället för samvetsfrihet, och tillgången till abort uppges vara överordnad denna. På abortlagsutredningens pressträff användes ordet ”abortvård” men utan att uppge vilken sjukdom den ”vården” i så fall botar. Dessutom används det könsneutrala begreppet ”den gravida” med förklaringen att det numera är möjligt även för juridiska män att bli gravida, och därför också ska kunna göra abort. Dock poängteras samtidigt att abort fortsättningsvis är en ”kvinnorättsfråga”. Här kan du läsa betänkandet: En förändrad abortlag – för en god, säker och tillgänglig abortvård, SOU 2025:10
Även denna kommitté fick material regelbundet från oss under 2024. Materialet har inkluderat studier om risker med distansaborter, vilka blivit verklighet i Storbritannien och USA. Följande material är skickat:
- Abortion at Home: A Mystery Client Investigation – Christian Concern
- Backstreet abortions and maternal mortality
- Alone in a bathroom
- Varning för distansaborter från oväntat håll
- United Kingdom Data Deficiencies Influencing U.S. FDA Decisions
- Underrapportering av komplikationer med distansaborter
Till förslaget om förändringar i abortlagen finns tyvärr inga prolife-organisationer med som remissinstanser, trots att abortaktivistiska organisationer som t.ex. RFSU, Barnmorskeförbundet och SFOG (Svensk förening för obstetrik och gynekologi) finns med. De två sistnämnda kan till namnet låta neutrala och opartiska, men i abortdebatten har de ställt sig på abortaktivismens sida. Vi kommer ändå lämna in remissvar, eftersom det är tillåtet för allmänheten att göra det. Deadline för remissvar: 27 maj 2025.