2023-02-03

Nytt på BLOGGEN
Sociala medier och faktagranskningar

Efter Elon Musks köp av Twitter har frågan om censur av konservativa återigen hamnat i fokus. Även Facebook och Instagram använder sig av ”faktagranskningar” som inte ens är baserade på fakta utan på åsikter. Men om ett företags värdegrund står i strid med vetenskaplig fakta borde de anpassa värdegrunden istället för att censurera fakta. Vi behöver mer öppen debatt och inte en smalare åsiktskorridor.
Läs blogginlägget här!
2023-02-02

Har du lyssnat på Människovärdespodden?

I vår podd tar vi upp viktiga frågor som rör människovärdet, men som kan vara känsliga att prata om. Debattklimatet är i många fall väldigt polariserat och därför undviker många ämnen som abort och samvetsfrihet, särskilt om man har en åsikt som majoriteten inte delar. I Människovärdespodden vill vi ta upp den sidan som generellt inte ges så mycket utrymme, och som inte alltid presenteras på ett rättvist sätt. Under 2022 gick vi igenom de mest grundläggande frågorna om abort. Missade du det? Passa på att lyssna i efterhand!
Till podden!

2023-02-02

Gratis online-PROLIFE-utbildning

I mitten på januari drog vi igång vår online-PROLIFE-utbildning för våren👍

👉Vill du lära dig de vanligaste prolife-argumenten? Vill du bli mer insatt i abortfrågan? Då kanske denna utbildning är något för dig hösten 2023? Eller kanske vet du någon annan som skulle vilja vara med? Kanske berätta om utbildningen för dina barn eller barnbarn? De yngsta deltagarna nu är 13 och 14 år gamla.
_________________________________

🤔NÄR? Hösten 2023 och våren 2024
🙄VAR? Online (via Teams)
🤔HUR OFTA? 1-2 ggr/mån

Mer info och anmälan finns här!

2023-01-27

Nytt på BLOGGEN
Kommer Kanadas dödshjälpslag att ytterligare utökas?

Kanada legaliserade dödshjälp 2016 och efter det har antalet ständigt ökat och kriterierna börjat gälla allt fler. Nu finns förslag om att även fysiskt friska personer – inklusive ”mogna minderåriga” – med psykisk ohälsa ska kunna beviljas dödshjälp. Förslaget blev efter kritik tillfälligt lagt på is, men prolife-organisationer varnar för att det kommer att tas upp igen och att den långsiktiga planen är att dödshjälp ska beviljas åt den som begär det, oavsett hälsotillstånd.
2023-01-21

Viktig artikel om den historiska domen i USA

I juni 2022 föll den federala rätten till abort i USA. Vad kommer hända framöver? Norska Menneskeverd har gett ut en intressant och viktig artikel som måste läsas.
”När amerikansk abortpraxis nu ska avgöras demokratiskt och inte genom rättssystemet, har man möjlighet att se närmare på flera faktorer som är viktiga för hur samhället ska hantera oönskade graviditeter … Det amerikanska hälsovårdssystemet har stora svagheter, och abort utnyttjas i många fall som en lösning på stora och strukturella samhällsproblem. Detta trots att abort aldrig är lösningen på samhällsproblem. I värsta fall döljer det underliggande problem, vilka särskilt drabbar kvinnor i sårbara situationer. USA bör nu närmare titta på varför kvinnor gör abort, hur dessa kan förebyggas och hur levnadsvillkor och stöd för den gravida kan förbättras.” Missa inte denna intressanta och viktiga artikel från Menneskverd i Norge.
2023-01-20

Nytt på BLOGGEN
Buffertzoner och tysta böner

Nytt på bloggen:
Brittiska Isabel Vaughan-Spruce arresterades i höstas för att hon stått utanför en abortklinik (när den var stängd) och bett tyst i sina tankar. Händelsen har fått stor uppmärksamhet i media, och både liberaler och konservativa har uttryckt sitt stöd för Vaughan-Spruce. Juristorganisationen ADF (Alliance Defending Freedom) hävdar att ”tankebrott” är helt oförenligt med sunda demokratiska värderingar.
2023-01-13

Nytt på BLOGGEN
Filmen Omständigheter

Årets Nobelpristagare i litteratur blev Annie Ernaux, och i samband med det sände SVT Play filmen Omständigheter, som bygger på hennes självbiografiska bok. Filmen handlar om en olaglig abort i Frankrike 1963, och har fått idel hyllningar i svensk media. Det finns dock detaljer med filmen som inte går ihop, och ibland frågar man sig om aborttemat är ett alibi för att visa upp nakna kvinnokroppar. Filmen verkar dessutom å ena sidan utspela sig på ett gymnasium, men å andra sidan är huvudpersonen Anne en vuxen kvinna på 23 år.
Läs blogginlägget här!

2023-01-05

Nytt på BLOGGEN
”Modershunger”

Vid surrogatmödraskap sker en separation vid födseln som får känslomässiga konsekvenser för barnet. Detta kallas modershunger, och kan ta sig olika uttryck. En kvinna berättar att hon klamrade sig fast vid andra kvinnor i sin närhet, trots att hon blev överöst med kärlek av sina två pappor. En man berättar om ett inre tomrum som kan leda till depression och en rädsla för att komma nära andra människor.
Läs blogginlägget här!

2022-12-30

Tack för 2022 och Gott Nytt År!

Snart är det 2023 och vi vill passa på att önska alla ett Gott Nytt År! Tack till alla som stått med oss under året. Stort tack till alla som bidragit ekonomiskt. Utan er hade vårt arbete inte varit möjligt. Vi lämnar nu 2022 bakom oss och har gjort en tillbakablick på året som gått.
Läs här!

2022-12-29

Nytt på BLOGGEN
Är abort en riskfaktor för framtida missfall?

En studie har visat att abort ökar risken för framtida missfall, särskilt om en kvinnas första graviditet avslutas med abort. Argumentet att abort är familjeplanering faller i så fall. Abort riskerar istället att förstöra den egna planeringen.
Läs blogginlägget här!

2022-12-22

Nytt på MÄNNISKOVÄRDESPODDEN
12. Hur har fri abort påverkat samhället?

I detta avsnitt utgår vi från den brittiska läkaren Calum Millers forskning om abort. Tvärtemot vad många tror så hävdar Miller att lagstiftning om abort haft negativ inverkan på kvinnor och på samhället i stort. Exempel på detta är könsselektiva aborter, tvångsaborter, ökad förekomst av könssjukdomar, barnfattigdom, skilsmässor och brutna relationer.

Läs mer om vår podd och hitta alla avsnitt här!

2022-12-16

Nytt på BLOGGEN
Abort på vågor och drönare

Rebecca Gomperts är en gynekolog från Nederländerna, som doktorerat vid Karolinska Institutet. Hon har startat organisationer som skickar abortpiller till länder där abort är förbjudet, och har även utfört aborter till havs. På internationellt vatten är det den nederländska abortlagen som gäller om båten är registrerad i Nederländerna. På webbsidan ”Women on web” ger hon rådet till kvinnor att säga att de fått missfall, ifall de på grund av komplikationer behöver akutvård efter abort. Det finns dock en publicerad studie som visat att det kan finnas risker med att ge felaktig information till läkare som man samtidigt förväntar sig ska ge rätt vård.
Läs blogginlägget här!

2022-12-15

Nr 3/2022 av vår tidning nu på hemsidan

Sista numret för året (nr 3/2022) av tidningen Människovärde finns nu på hemsidan. I detta nummer får du läsa en hel del om USA och abortfrågan. Där finns en debatt och politiker, artister och kändisar som öppet är prolife. Men på sista tiden har det även förekommit en våg av vandaliseringar mot graviditetscenter där polisen inte ser ut att göra mycket för att utreda brotten, men där FBI gripit 22 prolife-aktivister.
Läs numret här!

2022-12-09

Nytt på BLOGGEN
Dödshjälp inte svaret på lidande

Organisationen Familjen Först anordnade i onsdags ett riksdagsseminarium om dödshjälp med barn- och ungdomspsykiater Sven Roman. Han lyfte de många risker som finns med Oregonmodellen, som är den modell som oftast förespråkas i Sverige. Han gav också exempel från Finland där opinionen svängde på kort tid. 2016 var en majoritet av riksdagsledamöterna positiva till dödshjälp. Men efter idogt informationsarbete från olika läkarorganisationer m.fl. röstade en majoritet av dem mot en motion om dödshjälp 2017.
2022-12-07

Debattartikel inför Livets Söndag

Inför Livets söndag, som infaller på söndag den tredje advent, har 32 kristna ledare undertecknat en debattartikel som publicerades i tidningarna Världen idag och Dagen. Debattörerna lyfter frågan om grundlagsskydd av abort och eventuell utredning av dödshjälp.

”Både abort och dödshjälp sänder budskapet att vissa människors liv inte är värda att försvara. Sveriges riksdag står därför inför ett avgörande vägskäl: att välja en kultur som främjar livet eller döden. Må de välja livet.”

Dagen: Abort har inget i grundlagen att göra
Världen idag: Må Sveriges riksdag välja livet!

2022-12-02

Nytt på BLOGGEN
Abortläkare anmäld efter abort på minderårigt våldtäktsoffer

Av rubrikerna i media att döma kan man lätt få intrycket att abortläkaren Caitlin Bernard anmälts på grund av aborten, som hon utförde sommaren 2022 på ett 10-årigt våldtäktsoffer. Hon är dock inte anmäld för själva aborten, utan för att hon anses ha brutit mot sekretesslagar då hon morgonen efter den utförda aborten talat om fallet i media. Hon anses också ha dröjt med att rapportera om det sexuella övergrepp som flickan blivit utsatt för.

Läs blogginlägget här!

2022-12-01

Årets ADVENTSKALENDER

I årets adventkalender får du korta citat på engelska och svenska. Du kan följa adventskalender på sociala medier (InstagramFacebookTwitter och GAB) eller på människovärde.se/adventskalender.

2022-11-26

Nytt på MÄNNISKOVÄRDESPODDEN
11. Vilka problem finns kring grundlagsskydd av abort och distansaborter?

I detta avsnitt samtalar vi om Tidöavtalet som regeringen tagit fram, där både grundlagsskydd av abort och distansaborter ingår. Men hur genomtänkt är det att abort i så fall skulle få samma status som t ex yttrandefriheten? Och hur väl rimmar det med Europadomstolen som i rättsfallet ”A, B och C mot Irland” sagt att kvinnans rätt till privatliv bör vägas mot det ofödda barnets fri- och rättigheter? Vi diskuterar även riskerna med distansaborter, bland annat att rätt graviditetsvecka inte säkerställs.
 

Läs mer om vår podd och hitta alla avsnitt här!

2022-11-25

Nytt på BLOGGEN
Myt 5: Att stoppa en påbörjad abort är riskfyllt

Den femte och sista delen av myter om abort handlar om huruvida det är möjligt att avbryta en påbörjad medicinsk abort om kvinnan ångrar sig.
Heartbeat International (som Människovärde står i partnerskap med) har genom tillförsel av hormonet progesteron räddat över 3 000 barn från att aborteras. De hävdar att det lyckas i 68 procent av fallen om progesteronet ges i ett tillräckligt tidigt skede, och att inga fler fosterskador än generellt bland befolkningen har kunnat påvisas.

Läs blogginlägget här!

2022-11-23

En vecka kvar på HÖSTERBJUDANDET

Du får 200 kr i gåva på nyamusisk.se om du blir månadsgivare via autogiro. I webbutiken finns JULPRODUKTER (julpyssel, julkrubbor och julmusik), BÖCKER från alla kristna förlag, ALMANACKOR, CD- och LP-skivor, DVD-filmer, NOTER, PRESENTARTIKLAR och KORT.
Läs mer här!

2022-11-18

Nytt på BLOGGEN
Felaktig smutskastning av samvetsfrihet

Fyra italienska läkare dömdes i oktober till villkorligt fängelse för en händelse 2016 där en gravid kvinna dog av septisk chock efter ett missfall i vecka 22. I media har man hävdat att kvinnan dog på grund av läkarnas samvetsfrihet. Dock hade hon inte kommit till sjukhuset för att få abort, utan för att få vård. Och läkarna dömdes inte för samvetsfrihet, utan för att de inte i tid satt in antibiotika och för att de missat hennes begynnande sepsis. En italiensk kvinna som dog 2014 av en medicinsk abort har inte fått samma internationella uppmärksamhet. Även i svensk media har man smutskastat läkarnas samvetsfrihet i Italien, trots att Italien genomgående har lägre mödradödlighet än Sverige enligt WHO:s statistik för 2000-2017.

Läs blogginlägget här!

2022-11-11

Nytt på BLOGGEN
Myt 4: Medicinska aborter är säkra

Detta är del 4 av t med myter om abort. Här belyser vi risker och komplikationer med medicinska aborter i allmänhet och distansaborter i synnerhet.
I USA uppges 24 kvinnor ha dött av abortpillret Mifeprex mellan 2001 och 2021. Efter att distansaborter (dvs att båda abortpillren tas hemma) införts i Storbritannien 2020 ökade antalet nödsamtal och ambulansutryckningar på grund av komplikationer efter abort. Många kvinnor behövde operation på grund av ofullständig abort, och minst två kvinnor dog. Trots detta vill Sveriges regering införa distansaborter även här.
Läs blogginlägget här!
2022-11-04

Nytt på BLOGGEN
Prolife-aktivister arresteras, men inte vandaler

I USA har över 20 prolife-aktivister arresterats och riskerar fängelsestraff för att t ex ha deltagit i lagliga demonstrationer. Över 150 graviditets-center och kyrkor har sedan maj i år vandaliserats. Dock har ingen gen ännu arresterats för dessa uppenbara brott. Senator Elizabeth Warren (D) anses bära ett stort ansvar för detta, eftersom hon uttalat att dessa center utövar tortyr och borde stängas.
Läs blogginlägget här!

2022-11-04

HÖSTERBJUDANDE

Du får 200 kr i gåva på webbutiken nyamusisk.se om du blir månadsgivare via autogiro under okt-nov 2022. I webbutiken finns böcker från ALLA kristna förlag, ett stort sortiment av CD- och LP-skivor med kristen & klassisk utgivning, DVD-filmer, noter, presentartiklar och kort.
Läs mer här!

2022-10-28

Nytt på BLOGGEN
Myt 3: Liberala abortlagar minskar aborttalen

Här bemöter vi myten om att liberala abortlagar minskar aborttalen. Det man legaliserar får man generellt mer och inte mindre av. När Sverige legaliserade fri abort fördubblades antalet aborter inom fem år, och fortsatte sedan att öka. De senaste åren har aborttalen legat på omkring 35 000 per år.
Sverige är också det land i Norden med högst antal aborter, trots mer liberal abortlag än Finland, Norge och Danmark.
2022-10-25

Nytt på MÄNNISKOVÄRDESPODDEN
10. Angår abort män?

I abortdebatten får man ofta höra att det bara är kvinnor som har rätt att uttala sig. ”No uterus – no say” är en välkänd slogan. Alltså ingen livmoder, inget att säga till om. Men hur är det i praktiken? Det verkar underförstått att det bara är män som är mot abort som inte ska få uttala sig, medan män som är för abort snarare förväntas göra det. Vi diskuterar kring detta, men även om hur abort påverkar män känslomässigt, och att det ofta också är männens inställning som påverkar kvinnans abortbeslut.
 

Läs mer om vår podd och hitta alla avsnitt här!

2022-10-21

Nytt på BLOGGEN
Omstritt lagförslag i Kalifornien antaget

Det omstridda lagförslaget i Kalifornien som även kallats ”barnamordsförslaget” blev i september antaget. Enligt den ska ingen hållas ansvarig på grund av vad man gjort eller inte gjort vid missfall, abort, dödfödsel eller perinatal död på grund av orsaker som inträffade i livmodern. De som försvarar lagen menar att den kommer att skydda föräldrar som drabbats av en tragedi i samband med graviditet. Men kritiker hävdar att texten är utformad så att spädbarns dödsfall upp till 28 dagar efter födseln riskerar att bli outredda. Missfall, abort och dödfött spädbarn finns redan nämnda i förslaget, så varför finns ordet ”perinatal” ens med? Om det är angeläget att förhindra att spädbarn dödas eller genom underlåtelse tillåts dö efter födseln, borde ”perinatal död” ha raderats.
Läs blogginlägget här!

2022-10-17

Följ oss på Instagram under Rocktober!

Under oktober (Rocktober) är det Downs Syndrom Awareness Month. Vi vill under denna månad öka kunskapen och förståelsen för Downs syndrom och lyfta fram varje människas unika människovärde, oberoende av hälsotillstånd, ålder, personliga egenskaper eller prestationer. På Instagram har vi speciellt mycket satsningar under Rocktober. Missa inte det! Börja följa oss idag!

2022-10-14

Nytt på BLOGGEN
Myt 2: Abort är säkrare än att föda barn

I en serie på fem myter om abort, bemöter vi i detta blogginlägg påståendet att abort är säkrare än att föda barn. Denna myt bygger på en enda amerikansk studie där dödsfall av att föda barn överskattats, och dödsfall av abort underskattats. Enligt en gemensam nordisk rapport från 2017 underskattas dödsfall av abort även här. När man i en finländsk studie kopplade olika register mot varandra fann man att abort var förknippat med sex gånger högre självmordstal än bland kvinnor som fött barn, och tre gånger högre än generellt bland befolkningen. Dödsfall av andra orsaker som exempelvis olyckor och våldsbrott var också vanligare bland kvinnor som gjort abort än bland kvinnor som fött barn.
Läs blogginlägget här!

2022-10-07

Nytt på BLOGGEN
Rocktober

Under oktober pågår kampanjen Rocktober för att uppmärksamma diagnosen Downs syndrom. I veckans blogginlägg lyfter vi några kända personer som trots diagnosen kunnat uppnå sina livs drömmar. Till exempel svensken Mats Melin som är mest känd som ICA-Jerry, och amerikanskan Karen Gaffney som vunnit guldmedaljer i simning på Special Olympics.
Läs blogginlägget här!

2022-10-02

HÖSTERBJUDANDE

Du får 200 kr i gåva på webbutiken nyamusisk.se om du blir månadsgivare via autogiro under okt-nov 2022. I webbutiken finns böcker från ALLA kristna förlag, ett stort sortiment av CD- och LP-skivor med kristen & klassisk utgivning, DVD-filmer, noter, presentartiklar och kort.
Läs mer här!

2022-10-01

ROCKTOBER

Under oktober infaller den amerikanska Downs Syndrom Awareness Month, också kallad Rocktober. Vi vill under denna månad öka kunskapen och förståelsen för Downs syndrom genom olika satsningar. Vi vill lyfta fram varje människas unika människovärde, oberoende av hälsotillstånd, ålder, personliga egenskaper eller prestationer. När det kommer till människovärdet så är vi alla lika och varje människa skall behandlas som den hon är, inte i egenskap av det hon har eller gör.

Vi vill också uppmärksamma ofödda barn med Downs genom att informera om fosterdiagnostik. Vi är positiva till fosterdiagnostik under förutsättning att det används till att rädda liv och främja hälsan hos ofödda, men motsätter oss fosterdiagnostik som syftar till att sortera bort barn med funktionsnedsättningar av olika slag.

Häng med oss under Rocktober på våra sociala medier! På Instagram kommer vi lägga ut extra mycket information om Downs, både i vårt flöde och i våra händelser. Det vill du inte missa!

FÖR ETT SAMHÄLLE DÄR ALLA ÄR VÄLKOMNA OAVSETT FUNKTIONSNEDSÄTTNING ELLER SJUKDOM! 

2022-09-30

Nytt på BLOGGEN
Myt 1: Abort behövs för att rädda en kvinnas liv

I en serie på fem myter om abort, bemöter vi i detta inlägg påståendet att abort behövs för att rädda en kvinnas liv. Tusentals läkare skriver under på att abort inte är det som krävs för att rädda livet på en gravid kvinna. Akuta åtgärder som igångsatt förlossning eller kejsarsnitt är självklara vid graviditetskomplikationer, och detta innefattar inte att barnet först måste dö.  De flesta komplikationer sker i slutet av graviditeten då det är möjligt att rädda både kvinnans och barnets liv.
Läs blogginlägget här!

2022-09-29

Till skolelever

Varje höst är det många skolelever som kontaktar oss.  Ofta är det samma frågor som återkommer och därför har vi sammanställt information på vår hemsida där du lätt ska hitta de svar du behöver. Vi önskar dig lycka till med din skoluppgift och har du ytterligare frågor är du alltid välkommen att mejla oss på info@manniskovarde.se. Du hittar sidan här!

2022-09-28

Nytt på BLOGGEN
”Abort i osäkra tider”

Idag infaller Internationella dagen för säkra aborter (Internationalla aborträttsdagen) och årets tema är ”abort i osäkra tider”. Pandemier och krig nämns som exempel och distansaborter som ett av svaren. Dock passar distansaborter in på WHO:s definition på osäkra aborter, vilka är aborter som utförs i miljöer som saknar minimal medicinsk standard, och av personal som saknar nödvändiga färdigheter. I tidningen Läkemedelsvärlden kunde man den 22 september dessutom läsa att distansaborter ska kunna tillämpas i områden där abort är förbjudet, så det verkar även finnas en öppenhet för olagliga aborter. Det gamla uttrycket att aborterna ska vara säkra, lagliga och sällsynta (”safe, legal and rare”) verkar inte längre vara aktuellt.
Läs blogginlägget här!

2022-09-27

Nytt på MÄNNISKOVÄRDESPODDEN
9. Går det att avbryta en påbörjad abort?

Kvinnors valfrihet är ett ofta använt argument för abort. Men hur är det med valfriheten om kvinnan ångrar en påbörjad abort?
Genom prolife-organisationen Heartbeat International har över 3 000 kvinnor (upp till 68 procent) fått hjälp med att avbryta en påbörjad medicinsk abort med tillförsel av hormonet progesteron. Ingen ökning av fosterskador eller funktionsnedsättningar har konstaterats.
 

Läs mer om vår podd och hitta alla avsnitt här!

2022-09-23

Nytt på BLOGGEN
Amerikansk kvinna nekad abort på Malta

En nyhet om en amerikansk kvinna på semester på Malta som nekades abort fick i somras stor spridning. Komplikationer hade tillstött och hon hamnade på sjukhus. I media pumpades ut att abort krävdes för att rädda hennes liv. Läkaren och abortforskaren Calum Miller skrev då ett långt inlägg på Twitter där han förklarade situationen ur ett medicinskt perspektiv. Han hävdade att en seriös journalist skulle avstå från tvärsäkra uttalanden om vad som krävs i en specifik situation. Maltas lagstiftning är dessutom tydlig med att en tidigt igångsatt förlossning är tillåten för att rädda en kvinnas liv, oavsett om barnet anses livsdugligt eller inte.
Läs blogginlägget här!
2022-09-16

Nytt på BLOGGEN
En dag för livet – katolska Respekt 20 år

Prolife-organisationen Respekt fyller 20 år och firade i lördags med ett seminarium. Överläkare Mikaela Luthman var en av talarna. Hon är specialist i palliativ vård och arbetar aktivt mot dödshjälp. Luthman är även sakkunnig på Människovärde. Hennes erfarenhet är att döende människor har en stark livsvilja. De som i början av en allvarlig sjukdom säger att de vill ha dödshjälp, vill oftast inte det när livet verkligen går mot sitt slut. Luthman berättade bland annat om det tidigare miljöpartistiska språkröret Birger Schlaug, som tidigare varit för en utredning om dödshjälp. När han förstod att vården av dementa är den absolut dyraste vården, ändrade han inställning. Han insåg faran med att ekonomi kan komma att bli drivkraften för dödshjälp.
Läs blogginlägget här!

2022-09-09

Nytt på BLOGGEN
Från abortförespråkare till prolife-aktivist

Frederica Mathewes-Greene är en amerikansk författare som från att ha varit övertygad abortförespråkare, bytte sida och blev prolife-aktivist. I detta inlägg kan du läsa hennes berättelse. ”Vi hade på något sätt anammat idén om att abort var nödvändigt för att kvinnor skulle kunna avancera inom sina yrken och konkurrera med män på arbetsmarknaden. Men hur hade vi kommit fram till att offrandet av våra barn var priset som var värt att betala?”
Läs blogginlägget här!

2022-09-02

Nytt på BLOGGEN
Försvagat rättsskydd även för nyfödda

I Nebraska arresterades en mamma och hennes dotter i april, efter att dottern utfört en olaglig ”distansabort”. Mamman hade fått abortpiller hemskickade som dottern tagit i vecka 23-24. Abortgränsen i Nebraska är vecka 20. Ungefär samtidigt hittades kroppar av sent aborterade barn på en abortklinik i Washington DC, och bilder har spridits på fem av dem. Någon utredning av vad som hänt kommer dock inte att bli av. Endast de prolife-aktivister som spridit bilderna utreds för brott. Och i Kalifornien och Maryland finns lagförslag om att försvåra brottsutredningar av perinatala dödsfall, vilket enligt ACLJ betyder upp till 28 dagar efter födseln.
Läs blogginlägget här!

2022-08-30

Vår PROLIFE-UTBILDNING drar igång onsdagen 21/9 kl 18

Onsdagen den 21/9 kl 18 drar vi igång vår PROLIFE-UTBILDNING via Teams. Det blir 6 tillfällen under hösten. Vill du vara med skicka ett mejl till info@manniskovarde.se.

Läs mer här!

2022-08-26

Nytt på MÄNNISKOVÄRDESPODDEN
8. Men abort är väl motiverat om en kvinna blivit gravid efter våldtäkt?

Vi pratar om att det alltid är underförstått att abort är det självklara valet vid våldtäkt, och att även många som är pro-life anser att dessa situationer är undantag. Men vad säger människor som själva blivit till av en våldtäkt? Och vad säger kvinnor som blivit våldtagna? Vi diskuterar det ofödda barnets mänskliga värdighet, som inte är beroende av på vilket sätt det blivit till, och även att de allra flesta aborter görs av helt andra orsaker.

Läs mer om vår podd och hitta alla avsnitt här!

2022-08-26

INFÖR VALET
Vad anser politiska partier om samvetsfrihet?

Inför valet i september presenterar vi var de politiska partierna står i våra frågor. I detta blogginlägg får du läsa vad de anser om samvetsfrihet för vårdpersonal. Frågan är fortfarande aktuell eftersom en majoritet av de nuvarande riksdagspartierna är för en utredning om dödshjälp. Kommer läkare att tvingas remittera till kollegor, ifall de själva inte vill bistå till sin patients död? Kommer farmaceuter tvingas lämna ut preparat som de vet kommer att leda till patientens död? Kommer de som inte vill bistå med tiden att beskyllas för vårdvägran?

Läs blogginlägget här!

2022-08-25

INFÖR VALET
Vad anser politiska partier om dödshjälp?

Inför valet i september presenterar vi denna vecka var de olika partierna står i våra frågor. I detta inlägg kan du läsa vad riksdagspartierna och vissa partier utanför riksdagen anser om dödshjälp. Så sent som 2019 var samtliga riksdagspartier förutom Miljöpartiet mot en utredning om dödshjälp. Sedan dess har några bytt sida, så nu är enbart Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet mot en utredning. Även bland partierna utanför riksdagen råder delade meningar.

Läs blogginlägget här!

2022-08-24

INFÖR VALET
Vad anser politiska partier om abort?

Inför valet i september presenterar vi denna vecka var de olika partierna står i våra frågor. Här kan du läsa var de olika riksdagspartierna (och även vissa partier utanför riksdagen) står i abortfrågan. Samtliga riksdagspartier säger sig stå bakom den svenska abortlagen, och endast små detaljer skiljer dem åt. Kristna Värdepartiet är det enda politiska parti som tydligt tar ställning mot abort.

Läs blogginlägget här!

2022-08-23

INFÖR VALET
Vad anser politiska partier om surrogatmödraskap?

Om mindre än tre veckor är det val, och vi delar under denna veckan på nytt våra tidigare inlägg om vad både riksdagspartierna och vissa partier utanför riksdagen säger i våra frågor. I detta blogginlägg får du reda på vad de anser om surrogatmödraskap. Samtliga partier ställer sig negativa till kommersiellt surrogatmödraskap, men angående altruistiskt surrogatmödraskap råder delade meningar.

Läs blogginlägget här!

2022-08-12

Nytt på BLOGGEN
Ordet är fritt men håll dina åsikter för dig själv

”No uterus – no say” (ingen livmoder – inget att säga till om) är en slogan som slentrianmässigt används för att tysta män i abortdebatten. Eller åtminstone prolife-män. Abortförespråkande män uppmanas så gott som aldrig hålla tyst. Men åsikts- och yttrandefriheten gäller oavsett könstillhörighet. Och vilken kvinnosyn förmedlar egentligen denna slogan? Är kvinnor så sköra att vi inte klarar avvikande åsikter? Och är vi verkligen bekväma med att aktivt försöka tysta meningsmotståndare?

Missa inte detta viktiga blogginlägg!

2022-08-05

Nytt på BLOGGEN
Ryktesspridning stoppar inte arbetet för livet

Vilseledande och rent osanna rykten om abortsituationen i USA har under sommaren spridits i västvärlden. Bland annat att läkare inte kommer att våga ge vård vid ektopiska graviditeter och missfall. Dock har delstater med abortförbud uttryckligen undantag för dessa situationer, och dessutom erkänner till och med abortjätten Planned Parenthood att ingrepp vid dessa tillstånd inte är abort. Under sommaren har också vandaliseringar och hot mot hjälpcenter för gravida och nyblivna mammor ökat, och en våldtagen 10-årig flickas abort verkar ha utnyttjats för ideologiska syften. Många har reagerat på att abortläkaren verkar ha kontaktat media samma dag som hon utförde aborten.

Missa inte detta viktiga blogginlägg!

2022-07-28

Nytt på MÄNNISKOVÄRDESPODDEN
7. Men sena aborter behövs väl i fall barnet har en allvarlig diagnos eller fosterskada?

Fosterdiagnostik är i grunden positivt, men den utökade fosterdiagnostiken har idag blivit ett medel för utsortering av barn med kromosomavvikelser och andra fosterskador. Blivande föräldrar har i vissa fall känt sig pressade till abort av vården, i de fall det väntade barnet fått någon form av diagnos. Vi rockar sockorna varje år för att hylla olikheter, men i framtiden kommer vi kanske inte att ha någon att rocka sockorna för, eftersom majoriteten av ofödda barn med Downs syndrom aborteras.

Läs mer om vår podd och hitta alla avsnitt här!

2022-07-01

Nytt på BLOGGEN
Skrämselpropaganda i abortdebatten

I media sprids nu skrämselpropaganda om att kvinnor kommer att dö efter att rättsfallet ”Roe mot Wade” från 1973 hävts i USA. Man blandar felaktigt ihop abort med akuta ingrepp som krävs vid graviditetskomplikationer, trots att inget abortförbud motsätter sig dessa ingrepp. Läkare som är prolife utför rutinmässigt sådana ingrepp även i länder där abort är förbjudet, utan att det är varken tjänstefel eller lagbrott.

Missa inte detta blogginlägg där vi reder ut vad abort är och vad det inte är!

2022-06-30

DEBATTARTIKEL ang beslutet från Högsta domstolen i USA

I dag har vi tillsammans med fem andra organisationer en debattartikel i Dagen angående beslutet från Högsta domstolen i USA. Artikeln förklarar på ett bra sätt vad beslutet innebär. Missa inte denna artikel.

2022-06-28

INTERVJU i Sveriges Radio (Studio Ett)

Vår kommunikatör, Brita, deltog i en intervju på Sveriges Radio (Studio Ett) ang svenska reaktioner på beslutet från Högsta Domstolen i USA. I intervjun nämns lagförslag AB 2223 i Kalifornien och dödsfall i lagliga aborter. Källor med länkar till dessa uttalanden hittar du här!

Förslaget i delstaten Kalifornen som getts öknamnet ”Infanticide Bill” (barnamordsförslaget) har lett till stora protester av prolife-organisationer och vissa ändringar i texten har gjorts. Olika faktagranskare på liberala tidningar påstår att lagförslaget  AB 2223 inte öppnar upp för att låta barnet dö efter födseln. Dock får de massiv kritik av Dean Broyles, advokat och doktor i juridik, med över 20 års erfarenhet av att analysera lagtext inför olika lagförslag. Läs mer på vår blogg

2022-06-26

Nytt på MÄNNISKOVÄRDESPODDEN
6. Men rätten till abort är väl grundläggande för kvinnors och mäns lika rättigheter?

Behövs fri abort för att säkerställa jämställdhet mellan kvinnor och män? De tidiga feministerna ansåg att abort var det ultimata utnyttjandet av kvinnor. Detta har också under senare tid visat sig vara verklighet. På abortkliniker i USA har det förekommit att personal skyddat förövarna istället för offren när hallickar kommit för att söka en eller flera aborter för minderåriga flickor. Hög förekomst av flickaborter har också fått allvarliga konsekvenser i främst Kina och Indien. Abort har blivit den mest effektiva metoden att utöva sexism som någonsin uppfunnits, då den rensar världen på mängder av oönskade kvinnor.

Läs mer om vår podd och hitta alla avsnitt här!

2022-06-23

Nytt nummer av TIDNINGEN MÄNNISKOVÄRDE ute nu

Ett nytt nummer av vår tidning Människovärde mejlades nyligen ut. Nu finns tidningen även upplagd på vår hemsida. Numret handlar bland annat om det som hänt i USA, distansaborter i Sverige och om att normaliseringen av abort skadar kvinnors samveten.

2022-06-17

Nytt på BLOGGEN
Abortaktivister hot mot demokratin i USA

I detta blogginlägg skriver vi om trakasserier och hot mot domare, kyrkor och graviditetscenter som avlöst varandra i USA sedan ett utkast till beslut läckte ut från Högsta domstolen i maj. Enligt utkastet kommer en majoritet av domarna att rösta för att rättsfallet Roe mot Wade från 1973 faller, och att delstaterna får stifta egna abortlagar. En beväpnad man greps i närheten av den konservativa domaren Brett Kavanaughs hem och är nu åtalad för mordförsök. Den abortaktivistiska gruppen ”Jane’s revenge” har utlyst jaktsäsong på prolife-gupper.

2022-06-15

PROLIFE-UTBILDNING FÖR UNGA hösten 22-våren 23

I höst drar vi igång PROLIFE-UTBILDNING FÖR UNGA. Känner du att du behöver mer kunskap i abortfrågan? Vill du lära dig mer för att kunna ge vidare till andra? Eller känner du någon ung person som är intresserad? Läs mer här!

2022-06-03

Nytt på BLOGGEN
Normaliseringen av abort skadar samvetet

Prolife-aktivisten Abby Johnson, som varit chef för en abortklinik och som själv gjort två aborter, driver nu en organisation som hjälper personal som vill lämna abortindustrin. Enligt Johnson lämnar de inte längre för att de är chockade över aborterna, utan för att de inte står ut med klienterna. Dessa upplever de som likgiltiga och känslokalla. Johnson menar att det är normaliseringen av abort som skadar kvinnors samveten. Läs mer i veckans inlägg!

2022-05-27

Nytt på BLOGGEN
Vilseledande klichér från abortförespråkare

I detta inlägg får du en kort sammanfattning av det låsta reportage om prolife-rörelsen i Sverige som publicerades i Göteborgs posten den 20 maj 2022. Trots att det tydligt framkom i reportaget att prolife-rörelsen står fast vid att livet börjar vid befruktningen, får en professor från Karolinska institutet oemotsagd insinuera att vi skulle kunna hävda ”att en spermie eller en äggcell är ett potentiellt liv också”. Enligt en barnmorska från RFSU är det kvinnas mänskliga rättighet att fatta beslutet när ett liv börjar.

2022-05-25

Nytt på MÄNNISKOVÄRDESPODDEN
5. Men om vi inte har fri abort kommer tiotusentals kvinnor
att dö av illegala aborter?

Vi pratar om myten att kvinnor riskerar att dö utan tillgång till fri abort. Den absoluta majoriteten av all mödradödlighet sker i utvecklingsländer där fattigdom är det stora problemet. Brist på antibiotika, blodtransfusioner och behörig personal gör att gravida kvinnor tyvärr dör av komplikationer som är enkla att bota. Att bara legalisera abort gör att dessa kvinnor i stället skulle riskera att dö av lagliga aborter. Det har dessutom framkommit att siffror om dödsfall i osäkra aborter varit grovt felaktiga.

Läs mer om vår podd här!

2022-05-20

Nytt på BLOGGEN
WHO:s uppskattningar om dödsfall i osäkra aborter

Det har länge hävdats i abortdebatten att 47 000 kvinnor dör årligen på grund av osäkra aborter. Enligt WHO:s hemsida är det nu omkring 39 000. Antalet härrör från WHO:s nya riktlinjer för abort, men blir missvisande eftersom det uppskattade antalet (också enligt WHO) uppges vara mellan 13 865 och 38 940.

Förutom att antalen pumpas upp, är det också vanligt att andra dödsorsaker, som dödsfall efter missfall och utomkvedeshavandeskap, räknas in. Överdrivna siffror är dock inget nytt. I USA har läkare medgett att man medvetet använde sig av den taktiken för att driva på lagstiftningen om fri abort på 1960-70-talet. Man påstodatt ca 10 000 kvinnor årligen dog av osäkra aborter, trots att det verkliga antalet var omkring 250 per år. Då som nu svalde media villigt betet och spred siffrorna vidare. Läs mer i blogginlägget!

2022-05-19

Första numret av TIDNINGEN MÄNNISKOVÄRDE nu på hemsidan

Första numret för 2022 av vår tidning Människovärde skickades ut i slutet av mars till våra medlemmar, månadsgivare och gåvogivare runt om i landet. Nu finns tidningen även upplagd på vår hemsida. Inför valet i höst har vi i det här numret undersökt vad politiska partier anser i frågor som rör människovärdet, som t.ex. abort, dödshjälp, surrogatmödraskap och samvetsfrihet.

2022-05-13

Nytt på BLOGGEN
Är det riskfyllt att avbryta en abort med progesteron?

I exempelvis USA har kvinnor möjlighet att, med tillförsel av hormonet progesteron, avbryta aborten om de ångrar sig redan efter första abortpillret. Kvinnor som ångrar sig i Sverige avvisas dock av vården. Här används progesteron t.ex. vid klimakteriebesvär och vid IVF-behandling, och då anges inga allvarliga biverkningar. Varför skulle det inte kunna användas även för kvinnor som ångrar sin abort?

I veckans blogginlägg får du bland annat läsa om Rita som ångrade sin abort, och som nu anser att hennes lille son är hennes största välsignelse.

2022-05-08

WEBINARIUM 2022 – För livet. För människovärdet.

Vårens webinarium hade denna gång fyra talare och fyra ämnen: Stefan Gustafsson (Abort), Mikaela Luthman (Dödshjälp), Brita Storlund (Surrogatmödraskap) och Mats Selander (Fosterdiagnostik). Du kan se webinariet i efterhand här! Det går också att se varje föredrag för sig.

2022-04-29

Nytt på BLOGGEN
Natalias distansabort skedde mot hennes vilja

I Storbritannien har man fattat beslut om att de tillfälliga distansaborterna ska tillåtas permanent, och igår röstade Sveriges riksdag igenom ett liknande förslag. Detta blogginlägg handlar om brittiska Natalias distansabort, som hon egentligen inte ville genomgå, men som hon pressades till av omgivningne. Vårdkontakten upplevde hon som känslokall och kan efteråt inte förstå att hon bara skickades hem med ett komplett paket abortpiller. Eftersom det dröjde länge innan hon förmådde ta pillren, skedde aborten senare än vecka 10, vilket är gränsen för distansaborter i Storbritannien.

2022-04-28

Nytt på MÄNNISKOVÄRDESPODDEN
4. Men kvinnor mår väl inte dåligt efter abort?

I media pumpas det ofta ut att kvinnor är nöjda med sina aborter och att det endast är stigmatiseringen kring abort som gör att kvinnor kan må dåligt efteråt. I detta avsnitt tar vi upp forskning som visar att abort är en riskfaktor för mental ohälsa, bröstcancer och självmord. Alternativet att föda sitt barn, även vid oplanerade graviditeter, borde därför promotas mer.

Läs mer om vår podd här!

2022-04-04

DEBATTARTIKEL om surrogatmödraskap

Idag har vi en debattartikel i DAGEN där vi belyser att barn och surrogatmödrar (inklusive deras familjer) riskerar att fara väldigt illa. Längtan efter barn är naturlig och föreståelig, och det är lätt att beröras av smärtan hos ofrivilligt barnlösa. Det finns dock flera problem med surrogatmödraskap, som gör att det inte går att etiskt försvara.

2022-04-12

DEBATTARTIKEL ang distansaborter

I dag har vi en debattartikel i Världen idag där vi lyfter några av de många problem som uppstått i Storbritannien efter att man på grund av pandemin tillåtit distansaborter, alltså att aborterna utförs helt och hållet i hemmen.

2022-03-27

Nytt på MÄNNISKOVÄRDESPODDEN
3. Men abort är väl vård och ett enkelt ingrepp?”

Idag förmedlas abort som något enkelt och okomplicerat. Man pratar om ”abortvård” för att kvinnor inte ska känna sig skuldbelagda. Detta kan dock leda till en orealistisk bild som inte stämmer överens med verkligheten. Många som gjort abort upplever att de inte fått den information de hade behövt för att förstå vad en abort egentligen innebär. I det här avsnittet pratar vi om hur en abort går till, vad som händer med det aborterade barnets kropp efteråt, samt risker och komplikationer.

Läs mer om vår podd här!

2022-03-08

Ny RAPPORT ute nu ”Surrogatmödraskap – välvilja eller exploatering?” 

Idag på internationella kvinnodagen ger vi ut vår tredje rapport ”Surrogatmödraskap – välvilja eller exploatering?” som denna gång handlar om surrogatmödraskap. Syftet med rapporten är att sammanfatta risker och negativa konsekvenser som kan vara verklighet för alla inblandade, bakom den ofta okomplicerade bilden som presenteras i media. Läs mer här!

2022-02-27

Nytt på MÄNNISKOVÄRDESPODDEN
2. Men kvinnan har väl rätt till sin kropp?

Kvinnans rätt till sin kropp är en slogan som vi hör hela tiden. Men är det verkligen korrekt att det ofödda barnet bara är en del av kvinnans kropp, precis som en tumör eller en blindtarm? Att abort är en mänsklig rättighet är en annan slogan som vi också hör ofta. Men om det vore så är väl höga aborttal något vi borde eftersträva. Och står det egentligen något om aborträtt i internationella rättighetsdokument.

Läs mer om vår podd här!

2022-01-26

Första avsnittet ute på MÄNNISKOVÄRDESPODDEN
1. Varför prata om abort?

Många undrar kanske varför man skall prata om abortfrågan. Frågan är väl självklar och man tror sig kunna alla argument. Men då kanske man aldrig hört bra och väl underbyggda prolife-argument, alltså argument för det ofödda barnets mänsklighet och värde. I det här avsnittet tar vi upp frågan om livets början och att världen främsta vetenskapsmän faktiskt är eniga om när livet börjar. Vi tar också upp fakta om fosterutvecklingen och vad den svenska abortlagen säger.

Läs mer om vår podd här!

Blogg

Debattartiklar

Må de välja livet

Må de välja livet

Den tredje advent infaller Livets söndag. Det är en söndag då kristna kyrkor tackar för livets gåva och lyfter fram dess okränkbarhet från befruktningen till den naturliga döden – oavsett olikheter...

läs mer

Pressmeddelanden

Podd

2021-12-01

INTERVJU på HimlenTV7

I en intervju på HimlenTV7 berättar vår verksamhetsledare, Cecilia Björfjell-Klingberg, bland annat om varför hon är prolife, hur hon blev engagerad i människovärdesfrågor, om utsortering av ofödda barn med Downs och om att kyrkan behöver nåd och sanning i abortfrågan.

Publicerad: 2019-04-24 vid 15:20, Senast uppdaterad: 2023-02-03 vid 16:56