Den som är utan livmoder ska inte ha någon åsikt i abortfrågan, sägs det ofta i debatten (no uterus, no say). Men till dig som är man och prolife vill vi understryka att du har rätt till din åsikt och även rätt att uttrycka den. Du har säkert märkt att män som är för abort inte på motsvarande sätt ombeds hålla tyst med sin åsikt. Tvärtom uppmanas de istället att offentligt ta ställning för abort. Inför valet till Europaparlamentet 2024 var statsminister Ulf Kristersson (M) och Europaparlamentariker Tomas Tobé (M) ansiktena utåt för grundlagsskydd av abort.

Åsikts- och yttrandefriheten är mänskliga rättigheter och Sverige ratificerade 1952 den Europeiska Konventionen om de Mänskliga Rättigheterna (EKMR) och 1995 blev den svensk lag. Dessa rättigheter upphör inte att gälla för att man saknar livmoder eller för att man har ”fel” åsikt i en så etiskt känslig fråga som abortfrågan är. Det är snarare då som de mänskliga rättigheterna är som allra viktigast. Skulle dessa ens behövas om alla hela tiden tyckte lika? Kort sammanfattat ingår följande i åsikts- och yttrandefriheten enligt EKMR:
Artikel 9 – Var och en har rätt till tanke-, samvets- och religionsfrihet.
Artikel 10 – Var och en har rätt till yttrandefrihet, och där ingår även åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar.
Artikel 14 – Förbud mot diskriminering. Rättigheterna i konventionen gäller oavsett kön, politisk eller religiös övertygelse osv.

Kvinnans rätt till sin kropp och rätt att göra vad hon vill med den har blivit ett slagord som till att börja med kan låta självklart. Naturligtvis är det kvinnan som är gravid och som ska genomgå förlossningen, och naturligtvis påverkas hennes kropp av det. Dock är mamman och barnet inte samma kropp. Barnet är från befruktningen en egen individ med eget DNA och kön, blodgrupp, ögonfärg osv är redan bestämda. Barnet borde också ha rätt till sin kropp. Och utan mannens medverkan hade barnet inte ens blivit till.

Abort är också en riskfaktor för mental ohälsa hos både kvinnor och män. Men eftersom vår kultur säger att abort enbart är kvinnans val, så kanske män inte ens kopplar sitt försämrade mående till aborten. Vrede är generellt också en mer tillåten känsla bland män än sorg, ånger, ångest, depression osv. Och vrede kan i värsta fall ta sig uttryck i våld, ibland mot sig själv genom ett riskfyllt leverne men även mot andra. En amerikansk studie bland tio män som satt i fängelse för allvarliga våldsbrott, visade att nio av männen hade erfarenhet av en eller flera aborter. Och i studien ställdes frågan om våld åtminstone i vissa fall kan ha sitt ursprung i obearbetade känslor efter abort.

Abort kan dessutom påverka relationer. Enligt ett examensarbete från universitetet i Lund var endast en av sju intervjuade män kvar i relationen efter erfarenhet av abort. Och vissa menade att aborten åtminstone indirekt var orsaken till uppbrottet. En av männen var säker på att relationen hade hållit bara de inte hade genomgått abort.

Det finns även forskning som visat att över 60 procent av kvinnor som gjort abort kände sig pressade till det av omgivningen. Pressen kunde komma från föräldrar eller handla om ekonomiska omständigheter, men även från pappan till barnet. Det finns kvinnor som säger att de inte hade gjort abort om det bara hade funnits en person i deras närhet som stöttat dem och sagt att de kommer att stå vid hennes sida och att allt kommer att gå bra. Och vem är mest lämpad att vara den personen om inte barnets egen pappa? Män och kvinnor behöver gemensamt ta ansvar för det nya liv som skapats.

För dig som vill veta mer:

Artiklar:
Abort riskfaktor för mental ohälsa även för män (manniskovarde.se)
Mäns upplevelser av abort (manniskovarde.se)
Ordet är fritt men håll dina åsikter för dig själv (manniskovarde.se)

Poddavsnitt:
Människovärdespodden – Avsnitt 10: Angår abort män? (manniskovarde.se)

Självhjälpsprogram för män som mår dåligt efter abort (på engelska):
Keys to Hope and Healing (Men) | Support After Abortion

Publicerad: 2024-08-13 vid 16:29, Senast uppdaterad: 2024-08-15 vid 12:50