Sveriges lagstiftning om fri abort röstades 1974 igenom i riksdagen och trädde i kraft den 1 januari 1975. Lagstiftningen som från början var tänkt som ett undantag för kvinnor i svåra situationer, omtalas nu som en rättighet. Hur gick det till?
Journalisten Carin Stenströms artikel Fria aborten – största ingreppet i mänskligt liv. Vad blev det? publicerades 2011 i tidskriften DSM (”Den Svenska Marknaden”, senare: ”Debatt, Sanningssökande, Mediakritik”). I den redogör Stenström för hur abortdebatten såg ut på 1960-talet. Förespråkare argumenterade för att fri abort skulle medföra en positiv samhällsutveckling. Man hävdade att barn skulle födas önskade och deras uppväxt därför bli bättre. Även kvinnor skulle få det bättre för att ingen längre skulle tvingas gifta sig på grund av en oplanerad graviditet. Äktenskapen skulle därmed också bli lyckligare och barnmisshandel och skilsmässor minska.
Kritikerna varnade för det motsatta, nämligen att respekten för livet och människovärdet skulle devalveras. Man hävdade att våld mot barn och kvinnor, inklusive den allmänna våldsbenägenheten, därför skulle öka. Med facit i hand vet vi att skilsmässotalen, inklusive upplösta samboförhållanden, inte minskat. Både barns och kvinnors psykiska hälsa har försämrats och det ökade våldet i Sverige uppmärksammas internationellt. På regeringens hemsida kan man läsa att tusentals flickor och kvinnor varje år utsätts för våld och trakasserier. Abortförespråkarnas förutsägelser slog fel.
Efter kommunismens fall i Östeuropa 1989 valde Polen motsatt inriktning. Abortlagen stramades åt och enligt Stenström registrerades efteråt färre fall av kvinno- och barnmisshandel. Ekonomin började stärkas och aborttalen minskade drastiskt. I svensk media uppgavs dock att de olagliga aborterna i Polen var 150 000 per år trots att de var högst 15 000. Stenström kallar rapporteringen från den här tiden för ”rekord i förljugen och ohederlig journalistik”. Även idag får Polen utstå kritik för sin abortrestriktiva hållning, trots att exempelvis mödradödligheten sedan 2005 varit lägre i Polen än i Sverige enligt WHO:s statistik.
Källor:
Unga mår allt sämre: 100 000 väntar på vård | SVT Nyheter
Unga kvinnor mår allt sämre – unga män mår bättre | Doktorn.com
Safe Sweden faces up to wave of women’s killings (bbc.com)
How gang violence took hold of Sweden – in five charts | Sweden | The Guardian
Ökat skydd för kvinnor utsatta för våld i nära relationer – Regeringen.se
Maternal mortality ratio (per 100 000 live births) (who.int)