Vid befruktningen, när spermien från pappan och ägget från mamman förenas, skapas en ny människa. Från den stunden har det ofödda barnet sitt eget unika DNA. Kön, etnicitet, hårfärg, ögonfärg och massor av andra egenskaper är redan bestämda. Embryot, som består av en enda befruktad cell, kallas i detta stadium för zygot. Cellerna förökas nu med en enorm hastighet och en vecka efter befruktningen fäster embryot, som nu kallas blastocyst, i livmoderväggen i en process kallad implantation. Nedan finns en kort översikt över utvecklingen som sedan sker.

Du kan också läsa om fosterutveckling och graviditet vecka för vecka på Preggers fantastiska gravidapp. Om du vill du veta mer hur specifika delar/organ utvecklas hos fostret läs då en intressant sammanställning av boken ”Ett barn blir till”. Längre ner på denna sida finns det tre filmer om fosterutvecklingen. Filmerna är på engelska och framtagna av prolife-organisationen LiveAction.

En kort översikt

Gravidvecka 1-3
Då man räknar gravidveckorna från den senaste mensen sker egentligen befruktningen i vecka 3. Den genetiska koden är redan satt och innan veckan är slut har cellen delat sig över hundra gånger. Visste du att embryot redan i 3:e–4:e graviditetsveckan börjar producera polypeptider – kemiska ämnen som är förknippade med minne och informationsöverföring och att hjärtat börjar slå runt 21 dagar?

Gravidvecka 4-6
Nu börjar hjärna och ryggrad utvecklas. Hjärtat slår och pumpar blod till levern och huvudpulsådern. Nu börjar också lukt- och smaksinne utvecklas.

Gravidvecka 7-8
Nu är embryot 16 mm långt (huvud till stjärt), fötterna är 2 mm långa och alla organ är på plats och delvis i funktion. Ansiktsdragen kan skönjas och det ofödda lilla barnet kan böja på armar och ben. Det rör nu mycket på sig och musklerna utvecklas.

Gravidvecka 9-12
Efter vecka 9 benämns det inte längre som ett embryo, utan foster. I vecka 10 har fostret i stort utvecklats färdigt och behöver bara växa till sig. Alla vitala organ är på plats och i bruk. Dock utvecklas lungorna senare i graviditeten. Könsorganen blir färdigutvecklade och fostret suger på tummen.

Gravidvecka 13-18
Fostret växer och blir allt starkare. Han/hon börjar nu uppfatta mammans hjärtslag och snart känna igen hennes röst. Ögonen är känsliga för ljus och tänderna bildas. Vecka 18 är den övre gränsen för fri abort i Sverige och kvinnan behöver således inte ange skäl till varför hon vill göra abort.

Gravidvecka 19-22
Nu har det ofödda barnet fått samma proportioner som en nyfödd. Det behövs bara lite mer hull. Graviditeten är halvvägs och barnet är lika känsligt för beröring som en ettåring. Barnet har också utvecklat sin egen dygnsrytm. Under dessa veckor krävs särskilt tillstånd från Socialstyrelsen för att få utföra en abort. Dessa aborter kallas för sena aborter och flera barnmorskor har larmat om att barnet uppvisar livsduglighet vid aborten. I dagsläget lämnas barnet i en rondskål trots att barnet kippar efter andan. Vecka 21 är den tidigaste veckan då barn kunnat överleva utanför livmodern.

Gravidvecka 23-28
Det ofödda barnet växer nu bara till. Mamman känner hur barnet rör sig och barnet reagerar på mammans rörelser. I ungefär vecka 24 är lungorna färdigutvecklade och funktionsdugliga.

Gravidvecka 38-40
Nu är barnet redo att komma ut och lämna sin trygga miljö i mammans livmoder. Från befruktningen tills personen dör på ålderns höst är det samma individ som utvecklats i magen, växt upp, levt sitt liv och som till slut dör.

Möt bebisen Olivia!

Från en enda mänsklig cell till en bebis med ett hjärta som slår, hjärnvågor, fingrar och tår. Olivia visar den anmärkningsvärda och fantastiska utvecklingen hos det ofödda barnet i magen. Denna banbrytande film har tagits fram av organisationen LiveAction i USA med hjälp av 3D-animation. Sprid den gärna!

Livet börjar vid befruktningen

Publicerad: 2021-09-28 vid 11:51, Senast uppdaterad: 2024-10-24 vid 13:21