BAKGRUND

Tidöpartierna klargjorde genom en debattartikel i Expressen 2023 att de påbörjar arbetet med grundlagsskydd av abort.[i] En av motiveringarna är att många europeiska länder antagit restriktiva abortlagar och att detta har lett till att kvinnor dött i olagliga aborter. Man hävdar att det handlar om kvinnors rätt till sin kropp, rätten till makten över sitt liv, samt rätten till sin egen framtid.

Något som motsvarade grundlagsskydd av abort fanns i USA fram till sommaren 2022 när rättsfallet Roe mot Wade från 1973 upphävdes av Högsta domstolen.[ii] Genom detta rättsfall hade Högsta domstolen legaliserat abort i hela USA fram tills det ofödda barnet ansågs livsdugligt utanför livmodern. Domen har sedan dess kritiserats för att den likställde abort med en rättighet enligt den amerikanska konstitutionen, trots att abort inte ens nämns i den. Det är nämligen inte Högsta domstolens uppgift att skapa nya rättigheter utan enbart att tillämpa konstitutionen som den är. Nu är det istället varje delstat som stiftar sina egna abortlagar och stort medieutrymme har getts åt delstater som gjort åtstramningar. Dock finns delstater där abort i vissa fall är tillåtet fram till födseln, bland andra Kalifornien, Michigan, Ohio och Oregon, men detta skapar sällan rubriker i motsvarande omfattning. Även Tidöpartierna nämner i sin debattartikel enbart att delstater förbjudit abort.


DÖDSFALL AV OLAGLIGA (OCH LAGLIGA) ABORTER

Tidöpartierna hävdar att ”flera europeiska länder” stramat åt sina abortlagar och att många kvinnor därför har dött av olagliga aborter. De ger inga exempel på vilka länder som avses, men Polen stramade åt sin abortlag 2020 när abort på grund av fosterskada förbjöds. Dock har Polen haft restriktiv abortlag sedan 1993 och är samtidigt ett av länderna med världens lägsta mödradödlighet enligt WHO:s statistik.[iii] Norge införde 2019 restriktioner gällande fosterreduktion (tvillingabort) men hade 2020 allra lägst mödradödlighet i hela världen. Storbritannien, som däremot lättade på vissa restriktioner 2020 och började tillåta telemedicinska aborter, dvs. utan personligt besök på klinik, hade kort därefter minst tre dödsfall av abort.[iv] Samma år började mödradödligheten öka och ligger nu på nivåer som man inte sett sedan 2003 enligt en studie från universitetet i Oxford.[v]

USA som hade garanterad tillgång till fri abort mellan 1973 och sommaren 2022 har, till skillnad från de flesta andra länder, haft en ökning av mödradödligheten under 2000-talet. Enligt det statliga FDA (Food and Drug Adminsitration) har sammanlagt 32 dödsfall konstaterats ha koppling till abortpillret mifepriston sedan det togs i bruk år 2000, så dödsfall sker av lagliga och förmodat säkra aborter utan att det renderar någon större upprördhet.[vi] Chile förbjöd abort 1989 och därefter fortsatte mödradödligheten att sjunka och landet har numera den lägsta mödradödligheten i hela Latinamerika enligt WHO:s statistik.

WHO uppgav den 25 november 2021 att totalt omkring 73 miljoner aborter utförs totalt runtom i världen, av vilka omkring 45 procent är osäkra.[vii]. I antal blir det i så fall närmare 33 miljoner osäkra aborter varje år och 97 procent av dessa sker i utvecklingsländer. Antal dödsfall av osäkra aborter är enligt WHO:s rapport från 2022 mellan 13 865 och 38 940 per år.[viii] I förhållande till det totala antalet osäkra aborter (33 miljoner) blir andelen dödsfall då mellan 0,04–0,12 procent (högst 1,2 promille). Enligt den brittiske läkaren Calum Miller, som forskar om abort på universitetet i Oxford, ingår även andra dödsorsaker i siffrorna, t ex. dödsfall av missfall, utomkvedshavandeskap och till och med av lagliga aborter, varför andelen kan vara ännu lägre. [ix] Miller hävdar att det är tillgång till antibiotika och mediciner, förbättrad teknologi för blodtransfusioner, god mödra- och akutvård, väl utvecklad infrastruktur osv. som genom åren fått mödradödligheten att minska runtom i världen oavsett olikheter i ländernas abortlagar. Abort är heller ingen garanti för en kvinnas överlevnad. Enligt en rapport från 2016 som presenterat abortrelaterade dödsfall i USA 1998–2010 hade aborten i 19 procent av fallen (sammanlagt 20 kvinnor) utförts för att fortsatt graviditet hade inneburit en fara för kvinnans liv men hon dog ändå.[x] Och detta skedde när fri abort var garanterad i hela USA.

Enligt en svensk undersökning som publicerats 2020 är föräldraskap förknippat med lägre självmordsfrekvens bland både kvinnor och män i åldrarna 25–44 år.[xi] Detta stöds även av en tvådelad finländsk studie som publicerats 2014. Denna visade att självmordsfrekvensen är högst bland kvinnor som gjort abort jämfört med kvinnor som fött barn, haft missfall eller bland kvinnor som inte varit gravida.[xii]


RÄTTEN TILL SIN KROPP OCH SIN FRAMTID

”Rätten till sin kropp och sin framtid” är en användbar slogan men är inte grundad i fakta och forskning. Den bortser dessutom från det ofödda barnet som vid varje abort berövas rätten till sin kropp och sin framtid.

Naturligtvis påverkar graviditeten kvinnans kropp men fostret har sin egen kropp med eget DNA. Redan från befruktningen är bland annat kön, ögonfärg, blodgrupp redan bestämda. Europadomstolen säger 2010 i rättsfallet A, B och C mot Irland (punkt 213–214) att abort inte är en rättighet och att kvinnans rätt till privatliv enligt artikel 8 i Europakonventionen måste vägas mot andra konkurrerande rättigheter och friheter, inklusive det ofödda barnets.[xiii] I rättsfallet Oliver Brüstle mot Greenpeace erkänner EU-domstolen 2011 det mänskliga embryots mänskliga värdighet.[xiv] Hur menar Tidöpartierna att det synkar med abort som en ”grundläggande och fundamental rättighet”?

Rätten till liv är en grundläggande mänsklig rättighet enligt Europakonventionen (artikel 2), som också är svensk lag sedan 1995.[xv] Barnkonventionen, som blev lag 2020, säger i inledningen att barnet på grund av sin fysiska och psykiska omognad har rätt till särskilt skydd och särskild omvårdnad, inklusive lämpligt rättsligt skydd, både före och efter födseln.[xvi] Artikel 6 säger också att varje barn har en inneboende rätt till liv och att staterna i största möjliga mån ska säkerställa barnets överlevnad och utveckling. Den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR artikel 6) säger att alla har en inneboende rätt till liv och att denna rätt ska skyddas genom lagstiftning.[xvii] Konventionen om rättigheter för personer med funktionshinder (CRPD artikel 10) säger att varje människa har en inneboende rätt till liv och att staterna ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att personer med funktionsnedsättning åtnjuter denna rätt på lika villkor som alla andra.[xviii] EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna erkänner vars och ens rätt till liv (artikel 2).[xix]

AVSLUTNING

För undvikande av missförstånd behöver understrykas att abort enbart är det som kallas inducerad eller framkallad abort. Det är ett medicinskt eller kirurgiskt ingrepp vars avsikt är att säkerställa att det ofödda barnet inte föds levande. Vid missfall, som även kallas spontan abort, har barnet dött en naturlig död utan den gravida kvinnans vetskap, varför detta inte bör likställas med en inducerad abort. Ett eventuellt kirurgiskt ingrepp efter missfall eller operation vid utomkvedshavandeskap är inte heller abort. Sådana ingrepp utförs rutinmässigt av prolife-läkare och även i länder där abort är förbjudet. Om detta har också en abortläkare från abortorganisationen Planned Parenthood vittnat i den amerikanska kongressen 2022.[xx] Abortförbud eller restriktiva abortlagar innebär inte ett hinder för kvinnor att erhålla adekvat vård vid dessa tillstånd. Komplikationer som exempelvis havandeskapsförgiftning, vilket enligt 1177 oftast tillstöter i slutet av en graviditet, kräver att barnet och mamman snabbt separeras för att rädda kvinnans liv.[xxi] Detta innefattar dock inte att det ofödda barnet först måste dö genom abort, utan en akut förlossning eller kejsarsnitt kan i de flesta fall rädda bådas liv. Skulle barnet trots vårdinsatser ändå dö är det inte heller abort utan en oönskad konsekvens av ingreppet som krävdes.

Giovanno Bonello från Malta, och tidigare domare i Europadomstolen, hävdar i en debattartikel 2022 att lagen i Malta är tydlig med att akuta ingrepp vid graviditetskomplikationer, s.k. ”terapeutiska aborter”, är tillåtna i Malta trots landets abortförbud. Lagen är till och med så tydlig enligt Bonello att ingen läkare eller annan person under hundratals år någonsin har åtalats efter akuta ingrepp för att rädda en kvinnas liv.[xxii]

Tidöpartiernas argumentation väger för lätt och förslaget om grundlagsskydd av abort bör avvisas.

Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi

Referenser:

[i] Nu ska rätten till abort skyddas i grundlagen (expressen.se)
[ii] Dobbs v. Jackson Women’s health organization, Supreme court of the United States 2022-06-24.
[iii] Maternal mortality ratio (per 100 000 live births) (who.int)
[iv] Abortion pill confirmed to have led to sepsis and death for UK woman (liveaction.org)
[v] Maternal death rates in the UK have increased to levels not seen for almost 20 years | University of Oxford
[vi] Questions and Answers on Mifepristone for Medical Termination of Pregnancy Through Ten Weeks Gestation | FDA
[vii] Abortion (who.int)
[viii] Abortion care guideline (who.int)
[ix] Abortion Myths Debunked | Family Watch®
[x] Abortion-Related Mortality in the United States 1998–2010 – PMC (nih.gov)
[xi] Parenthood is associated with lower suicide risk: a register‐based cohort study of 1.5 million Swedes – Dehara – 2021 – Acta Psychiatrica Scandinavica – Wiley Online Library
[xii] Suicide rate after induced abortion decreased in Finland after Current Care Guidelines | European Journal of Public Health | Oxford Academic (oup.com)
[xiii] A, B AND C v. IRELAND (coe.int)
[xiv] Oliver Brüstle vs. Greenpeace: how to read the moral compass? – KSLR EU Law Blog (kcl.ac.uk)
[xv] European Convention on Human Rights (coe.int)
[xvi] Convention on the Rights of the Child text | UNICEF
[xvii] International Covenant on Civil and Political Rights | OHCHR
[xviii] Convention on the Rights of Persons with Disabilities | OHCHR
[xix] Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna (europa.eu)
[xx] Abortionist Admits Abortion Bans ”Do Not Outlaw Care for Ectopic Pregnancies” – LifeNews.com
[xxi] Havandeskapsförgiftning – 1177
[xxii] Letters to the editor – January 15, 2022 (timesofmalta.com)