Förra veckan blev det klart att Texas Heartbeat Bill gått igenom då försök att blockera förslaget avvisades av Högsta domstolen. Lagen förbjuder abort efter att de första hjärtljuden upptäckts. Ingen exakt graviditetsvecka anges, men hjärtslagen brukar synas på ultraljud vid graviditetsvecka 5-6. Fostrets hjärta har dock börjat slå redan 21-22 dagar efter befruktningen. 

Läkarorganisationen ACPeds (American College of Pediatricians) är positiva till lagen och säger i ett uttalande att människolivet börjar vid befruktningen och att lagen är ett viktigt steg för att barnets autonomi och medfödda värde även som ofödd ska erkännas.

Dr Calum Miller, som deltog i vårt webinarium ”Kvinnor förtjänar bättre än abort”, har med stor saklighet i flera intervjuer försvarat lagen. I programmet TALKRadio tappade programledaren konceptet i ilska och avbröt samtalet. I en intervju med BBC fick Miller inte bara försvara det ofödda barnets värde och rätt att leva, utan även sin egen rätt som man att uttala sig i frågan. ”Nej, jag tycker inte det är paternalistiskt att påstå att kvinnor är starka”, svarade han lugnt. Han lyfte också  en studie som visat att 96 procent av de kvinnor som nekats abort, var glada över sina barn när de väl var födda, och önskade inte längre att de hade beviljats abort.

Delstaten Texas har backat upp lagen med satsningar på 100 miljoner dollar för att gravida kvinnor och nyblivna mammor ska få extra stöd. Detta innefattar exempelvis resurser till kvinnojourer, praktisk hjälp som blöjor, kläder och spjälsängar, satsningar på yrkesutbildningar och mycket mer. Det finns enligt LiveActions Instagramkonto 164 graviditetscentra i Texas som hittills gett långsiktig och gratis hjälp till närmare 2 miljoner mammor, pappor och barn. 

Den kända prolife-aktivisten Abby Johnson, som själv genomgått två aborter och jobbat på en abortklinik, erbjuder genom sin organisation ”And then there were none” hjälp till före detta anställda på abortkliniker att skaffa nya jobb, samt även emotionellt stöd ifall de önskar. Hon hävdar att abort inte enbart påverkar den enskilda kvinnan, utan även omgivningen och inte minst de som ska utföra aborterna. Enligt Johnson längtar många bort från dessa arbetsplatser, men av rädsla för att inte kunna försörja sig vågar de inte lämna.

Alla jublar emellertid inte. Allt från uppmaningar till sexstrejk, till jämförelser med talibaner har förekommit på sociala medier. ”The Satanic Temple” söker konkreta vägar för att beviljas undantag från lagen. De vill få tillgång till abortpiller utan restriktioner för att abort för dem är en religiös ritual. 

Brita Storlund
Kommunikatör

Läs mer om abort här.