Uttrycket femicid introducerades enligt Wikipedia i England redan på 1800-talet, vilket betyder ”mord på en kvinna”. På 1970-talet omdefinierades uttrycket av den feministiska rörelsen till ”mord på kvinnor av män eftersom de är kvinnor”. Det finns dock ett mindre uppmärksammat område där femicid förekommer, och det är ofödda flickor som aborteras enbart för att de är flickor. Enligt dokumentärfilmen ”It’s a girl” från 2012 saknades redan då 200 miljoner kvinnor i världen för att de aborterats eller dödats som nyfödda.

Indien är ett land där könsfördelningen blivit skev på grund av femicid. Trots att landet förbjudit tester som avslöjar barnets kön, samt könsselektiva aborter, utförs dessa fortfarande i hemlighet. Och det är främst kulturella traditioner som är den bakomliggande anledningen. Söner stannar hemma när de gift sig och familjen får då en hemgift, en så kallad ”dowry”, medan det är dyrt att gifta bort en dotter. En kvinna i filmen berättar leende att hon strypt 8 nyfödda flickor eftersom hon hellre ville ha en pojke. Hon hade på förhand bestämt sig för att endast behålla barnet om det var en pojke, men döda det om det var en flicka. ”Kvinnor har makten att både ge och ta liv”, säger hon, och likheten till västerländska abortaktivisters slagord om total makt över sin livmoder är slående.

För att hejda det växande gapet mellan antal flickor och pojkar som föds, lanserades 2015 kampanjen ”Rädda döttrarna, Utbilda döttrarna”. Även den katolska kyrkan har genom att erbjuda utbildning, vård, rättshjälp osv varit aktiv för att rädda flickors liv. Efter kampanjen jämnades könsfördelningen ut något, men sedan 2020 har gapet ökat igen. Enligt preliminära uppgifter från statliga hälsomyndigheter i Indien föddes 24 306 färre flickor än pojkar under 2024, vilket utgjorde 47,64 procent flickor och 52,35 procent pojkar. Detta betyder 910 födda flickor per 1 000 födda pojkar, vilket enligt Asia News är det största gapet sedan 2016. Aningen oväntat är det i de ekonomiskt mest avancerade områdena i norra Indien som problemet är störst. I de mest eftersatta distrikten är könsfördelningen jämnare även om det även där föds fler pojkar än flickor.

De första feministerna som varnade för att abort skulle bli ”det ultimata utnyttjandet av kvinnor” hade dessvärre rätt.

Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi

Läs mer om abort här.