Trakasserierna från abortaktivister fortsätter i USA, efter att ett utkast till beslut läckt ut från Högsta domstolen angående det uppmärksammade målet Dobbs mot Jackson Women’s Health Organization. I utkastet framkom att en majoritet av domarna röstat för Dobbs, vilket i så fall skulle betyda att delstaten Mississippi får rätt att sätta abortgränsen till vecka 15. Då faller rättsfallet Roe mot Wade från 1973, och samtliga amerikanska delstater får tillbaka makten att stifta egna abortlagar.

Den kristna prolife-sajten Lifenews rapporterade 14 juni om en kvinna som iklädd enbart lönnlöv avbrutit och stört en katolsk gudstjänst i delstaten Michigan. Ett försök till mordbrand skedde i Washington vid en prolife-politikers kontor. Och detta var det hittills femte försöket till mordbrand sedan läckan offentliggjordes i början på maj. Aktivistgruppen Jane’s revenge (Janes hämnd) som bland annat vandaliserat graviditetscenter, har i ett uttalande utlyst jaktsäsong på prolife-organisationer. I uttalandet sägs att prolife-grupper som avslutar sin verksamhet är de enda som inte kommer att vara måltavla för deras aktioner.

Högsta domstolens domare har också varit måltavla för trakasserier. Amy Coney Barrett och hennes familj har utsatts för hot om fysiskt våld. Demonstrationer har genomförts utanför hennes hem, utanför hennes barns skola, och detaljer om hennes dagliga rutiner har offentliggjorts. Även Samuel Alito, Clarence Thomas och chefsdomare John Roberts har utsatts för allvarliga hot.

Den 8 juni greps en beväpnad man i närheten av den konservativa domaren Brett Kavanaughs hem. Mannen bar då på en pistol, en kniv, inbrottsverktyg, pepparspray, dragkedjor och jaktstövlar som är avsedda att smyga sig fram med, och han är nu åtalad för mordförsök. När han greps erkände han att han rest tvärsöver hela USA, från Kalifornien till Maryland, med det specifika syftet att döda domare Kavanaugh. Han uppgav också att han hittat adressen genom de videoklipp som spridits från tidigare genomförda demonstrationer utanför Kavanaughs hem.

Mordförsök är ett allvarligt brott. Men även riktade skrämselkampanjer vid domares hem eller arbetsplatser – i syfte att påverka eller hindra domslut – är olagliga enligt ”18 US Code para 1507”, och straffet är böter eller fängelse upp till ett år. I ett brev till justitiekansler Merrick Garland skriver den republikanska senatorn Ted Cruz att polisen gjort sitt yttersta för att skydda domarna, men han riktar samtidigt skarp kritik mot justitiedepartementet. Han hänvisar till principen om likhet inför lagen som domare ska tillämpa, men understryker att de själva också i sin tjänsteutövning ska ha rätt till likabehandling oavsett vilka de är. Senator Cruz begär i brevet (som publicerats på hans Instagramkonto) att justitiekanslern redogör för hur många som åtalats enligt ”18 US Code para 1507” efter mordförsöket och trakasserierna, och ifall ingen åtalats, förklara varför nämnda paragraf inte skulle gälla vid dessa händelser.

Många anser att företrädare för Biden-administrationen uttryckt alltför lama fördömanden, och alltför sent eftersom trakasserierna redan pågått över en månad. Man varnar för att våldsamma aktivister kan tolka det som ett tyst medgivande.

Brita Storlund
Kommunikatör

Läs mer om abort här.

Bild: Skärmdump (Pregnancy resource center, Portland, USA)