Kampanjen Rosa Bandet pågår under oktober varje år och syftet är att sprida kunskap om bröstcancer.
Att barnafödande och amning har en skyddande effekt mot bröstcancer har enligt prolife-organisationen AAPLOG (American Association of Pro-Life Obstetricians & Gynecologists) varit känt sedan medeltiden. Det noterades då att förekomsten av bröstcancer var högre bland nunnor än bland kvinnor som fött barn.
Professor Per Hall på Karolinska Institutet redogjorde den 4 oktober på DN:s instagramsida för skyddsfaktorer mot bröstcancer. Att föda sitt första barn tidigt i livet, att föda fler barn samt att amma dem länge är även enligt Hall faktorer som minskar risken för bröstcancer. Tidigare födde kvinnor sitt första barn i 24-årsåldern medan kvinnor idag i genomsnitt föder sitt första barn i 30-årsåldern, varför detta enligt Hall kan vara en av anledningarna till att andelen fall av bröstcancer ökat under de senaste 30–40 åren. Dödligheten har dock tack vare bättre behandlingsmetoder gått ner.
Cancer utvecklas långsamt och det kan enligt Cancerfonden ta omkring 20 år innan en tumör upptäcks. Det har gått 50 år sedan fri abort legaliserades i Sverige och det är därför inte långsökt att anta att abort är åtminstone en av anledningarna till ökningen av bröstcancerfall. Kvinnor som gör abort vid sin första graviditet flyttar fram sitt barnafödande och ammande till senare i livet, och kommer därför kanske också att föda färre barn. Så fort en kvinna blir gravid påverkas kroppen och brösten börjar förberedas för att producera mjölk till barnet. Vid abort avbryts den processen på ett onaturligt sätt och kvinnan går miste om de skyddsfaktorer som en fullgången graviditet och amning hade kunnat ge.
Abort som en möjlig riskfaktor för bröstcancer borde undersökas mer. Kanske något även för Rosa Bandet-kampanjen att lyfta?
Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi
Läs mer om abort här.