One child nation är en ny dokumentärfilm om Kinas ettbarnspolitik och tragedierna i dess fotspår. Filmen kan inte ses i sin helhet på Youtube, men finns att beställas via Amazon. Kina övergav sin ettbarnspolicy 2015, och det är numera tillåtet med två barn. Tvångssteriliseringar och -aborter har dessvärre inte upphört trots det enligt dokumentären.

Föräldrar och barnmorskor intervjuas, och en barnmorska påstår sig vara delaktig i 50 000 – 60 000 steriliseringar och aborter. Hon berättar att hon dödade de barn som föddes levande, inte för att hon ville, men för att hon inte hade något val. Staten tvingade henne.

En annan berättar om barn som aborterades i åttonde och nionde graviditetsmånaden och att dessa föddes levande. Hon hade dock inte samma samvetskval. Hon menade att hon satte nationens intresse framför de egna känslorna.

En kvinna berättade hur hon ”hjälpte” sin bror att överge sin nyfödda dotter, för att istället kunna få en son senare. De lämnade den nyfödda flickan utanför en marknad och hoppades att någon skulle ta sig an henne. Tyvärr skedde inte det eftersom de flesta vill ha pojkar, och flickan dog av köld och hunger, täckt av myggbett.

Det berättas också om hur regeringen kunde beordra att barn skulle hämtas till barnhem för att adopteras bort, mot föräldrarnas vilja.

Filmen har kritiserats för att inte tillräckligt gå in på att den nuvarande tvåbarnspolitiken också innehåller tvångssteriliseringar och –aborter. Dessutom går man inte in på kopplingen till Internationella Planned Parenthood, som den kinesiska ”Family Planning Association” är en del av.

Att detta händer i en kommunistisk enpartidiktatur är inte förvånande. Enligt Family News var det kommunistiska Sovjetunionen först i Europa att legalisera abort redan 1920. Det nazistiska Tyskland legaliserade abort av barn med fosterskador år 1933. Efter ockupationen av Polen infördes abort även där. Dock kunde det fortfarande vara straffbart att abortera ”renrasiga” och friska tyska barn. Hitler använde abort som ett sätt att kontrollera befolkningstillväxten i ockuperade stater.

Utan att dra alltför långtgående paralleller, är dagens ”barnskam” för att hålla befolkningstillväxten nere, och således bidra till att rädda klimatet, en oroande utveckling. Tänk om vi istället hade haft lösningen på många samhällsproblem, bara vi inte hade aborterat dem som hade kunnat bidra.

 

Läs mer om abort här.