

Kvinnorna på bilden är inte kvinnorna som nämns i texten.
När Kanada legaliserade dödshjälp 2016 var det endast till för patienter vars naturliga död var rimligen förutsebar. Det ska gå minst tio dagar från ansökan till dödshjälpens utförande, men tiden kan förkortas om patienten riskerar att avlida innan eller förlora förmågan att ge samtycke. 2021 utökades kriterierna till ett så kallat ”spår 2” för patienter som inte är döende men med kronisk sjukdom, funktionsnedsättning eller outhärdlig smärta, och i samband med detta började de tidigare kriterierna kallas ”spår 1”. För att beviljas dödshjälp genom spår 2 krävs en utvärderingsperiod på 90 dagar men det går att kringgå systemet för att flyttas till spår 1 och därmed snabbare beviljas dödshjälp.
Sjuksköterskan Donna Duncan är ett exempel på hur man kan kringgå systemet. Hon var med om en bilolycka där hon drabbades av hjärnskakning. Det dröjde dock över ett år innan hon fick den specialiserade vård hon behövde, och hennes tillstånd hann under den tiden försämras. Hon menade själv att hjärnskakningen orsakat ett så kallat ”centralt känslighetssyndrom”, vilket bland annat ledde till att hon inte klarade att äta vanlig mat utan endast flytande föda. Donnas personlighet ändrades också och hon blev allt mer paranoid. Hon levde i ständig rädsla för att bli ihjälskjuten varje gång hon lämnade hemmet och Donnas två vuxna döttrar började ana att psykiatrisk vård var hennes främsta behov.
En dag kom ett textmeddelande från Donnas sambo att hon hade ansökt om dödshjälp. Döttrarna blev chockade men kunde aldrig föreställa sig att hon skulle bli godkänd eftersom hennes tillstånd varken var dödligt eller obotligt. Dock hade Donna jobbat inom psykiatrin och förstod hur systemet fungerade och hur hon skulle göra för att kringgå det. Genom att svälta sig till undernäring började hon betraktas som döende och kunde flyttas till spår 1. Döttrarna försökte samla bevis för att få in Donna till en psykiatrisk avdelning men hann inte. Två dygn efter det första meddelandet från sambon kom det andra om att 61-åriga Donna redan var död och att hennes kropp var på väg till ett krematorium.
Donnas döttrar fick senare veta att godkännandet för dödshjälpen kommit från chefen för eutanasi-programmet samt från en sjuksköterska, och att den andra bedömningen endast hade skett via telefon. Donnas egen husläkare sedan 20 år tillbaka hade vägrat att godkänna hennes ansökan om dödshjälp. Döttrarna anser att dödshjälpen var olaglig och gjorde polisanmälan, men undersökningen lades ner. De har också försökt få ut mammans patientjournal men inte lyckats eftersom sjukhuset anser att de inte agerar i sin döda mammas bästa intresse. Detta är ett undantag som tillåter sjukhus att avvisa vissa förfrågningar om patientjournaler.
Enligt motståndare till dödshjälp finns dock en liten ljusning. Den liberale och dödshjälpsförespråkande Justin Trudeau, som varit premiärminister i Kanada sedan 2015, har meddelat att han avgår 2025. Det konservativa partiet med Pierre Poilievre i spetsen har lovat att den planerade utökningen av dödshjälpslagen, där dödshjälp för enbart psykiska sjukdomar är tillåtet, helt och hållet ska återkallas om de får makten. Alltid något även om det inte är tillräckligt. Dödshjälp bör inte vara lagligt överhuvudtaget.
Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi
Läs mer om dödshjälp här.