Idag, fredag 24 januari, är det första gången i historien som en amerikansk president deltar på den årliga marschen för livet i USA (March for Life). Marschen har hållits varje år sedan den 22 januari 1974 då den fria aborten infördes i USA genom det s k Roe mot Wade-fallet (Roe v. Wade). Detta blir den 47:e marschen i ordningen och den hålls i Washington D.C.

Ansvarig för marschen, Jeanne Mancini, säger att de är ärade att få ha med president Trump i år. Han kommer nu få se hur passionerade våra deltagare är FÖR LIVET och FÖR ATT SKYDDA DE OFÖDDA säger hon vidare.

Hon menar att Trumpadministrationen har varit hjältar FÖR LIVET och deras stöd för marschen har funnits där hela tiden. Vi är tacksamma för allt som åstadkommit och vi ser fram emot flera segrar FÖR LIVET framöver.

Förra året deltog Trump via videolänk och sa att han välkomnade alla familjer, studenter och människor med olika tro och bakgrund till nationens huvudstad för 46:e marschen. Han fortsatte med att säga att varje liv är värt att beskydda och att han kommer lägga in veto för lagstiftning som gör att skyddet för mänskligt liv försvagas.

Det här året har Trump också deklarerat att den 22 januari, årsdagen av Roe och Wade, kommer att bli en nationell dag för livets okränkbarhet och helighet. Han sa häromdagen i ett tal att varje person – den födde och den ofödde, den fattige, den nedslagne, den handikappade och den gamle har samma inneboende värde (”every person — the born and unborn, the poor, the downcast, the disabled, the infirm, and the elderly — has inherent value”). Han avslutade med att säga att USA kommer vara överlåtet till att skydda livet i alla steg från befruktning till en naturlig död.

Läs mer om abort här.