Paralympics genomförs som bäst i Tokyo och många tidningar har uppmärksammat den 30-årige simmaren Ernie Gawilan från Filippinerna, som i år blev sexa på 400 m fristil med en säsongsbästa tid. Det är Gawilans andra paralympics; han deltog även 2016 i Rio de Janeiro. Under ”Asian Para Games” 2018 blev han den förste från Filippinerna någonsin som vunnit en guldmedalj i den tävlingen. Genom åren har Gawilan sammanlagt tagit över femton internationella medaljer.

Gawilan själv säger att hans största seger skedde 1991 när han överlevde aborten som var avsedd att avsluta hans liv. Han har skämtsamt sagt i en intervju att han måste ha varit en bra simmare redan då eftersom han lyckades undkomma. Gawilans ben är på grund av aborten skadade från knäna och nedåt och han saknar alla fingrar på sin vänstra hand. 

I ett filmklipp från 2018 säger Gawilan att det finns en mening med allas våra liv och att vi aldrig ska ge upp när livet är svårt. Själv har han förutom sin funktionsnedsättning besegrat även andra svårigheter. Han blev tidigt föräldralös, men fick växa upp med kärleksfulla mor-/farföräldrar. Han utsattes för mobbning på grund av de fysiska skadorna och har fått kämpa med sin självbild. Gawilans talang för simning upptäcktes när han var 9 år, och simningen blev den tillflyktsort där han kände sig lycklig och hel. Simsällskapet blev som en andra familj för honom.

Gawilans liv är bara ett exempel bland många andra personliga berättelser om människor som överlevt abort. På sajten Faces of Choice (”valfrihetens ansikten”) finns det flera som träder fram offentligt. Ingen av dem kallar abort för vård. Alla är tacksamma för att de överlevde, och uttrycker allas rätt att leva oberoende av hur liten eller annorlunda man är. Ingen av dem hyser någon bitterhet mot sina biologiska mammor eller mot andra kvinnor som gjort abort. 

På söndag den 5 september är det paralympics slutceremoni och då är det Ernie Gawilan som ska bära den filippinska flaggan. Mor-/och farföräldrarna lever inte längre, men Gawilan säger att han tillägnar dem alla sina framgångar. 

Brita Storlund
Kommunikatör

Läs mer om abort här.