Sonu Gaind är professor i psykiatri vid universitet i Toronto i Kanada. Han åberopar inte samvetsfrihet vid dödshjälp utan är för dödshjälp i vissa svåra situationer när döden är nära förestående. Dock motsätter han sig starkt Kanadas planer på att utöka lagen till att även gälla fysiskt friska patienter med enbart psykiatriska sjukdomar.

När Kanada legaliserade dödshjälp 2016 var det avsett för döende patienter i livets absoluta slutskede som riskerade lida orimligt mycket. Men 2021 öppnade man upp för ”spår 2” för att även människor som inte var döende men som exempelvis led av allvarliga funktionsnedsättningar skulle kunna beviljas dödshjälp. Redan då varnade experter för att detta skulle komma att särskilt drabba människor ur marginaliserade grupper. En rapport från provinsen Ontario har nu bekräftat att en oproportionerligt stor andel från dessa grupper fått dödshjälp genom spår 2. En betydande andel kom från de fattigaste områdena i Ontario, och de som begärde dödshjälp levde i högre grad isolerade och var på olika sätt beroende av samhällets stöd. Större andel kvinnor än män har beviljats dödshjälp.

Enligt Gaind håller dödshjälp på att utvecklas till ett sätt att hjälpa patienter att undkomma lidande istället för att erbjuda adekvat hjälp och lindring mot lidandet. Dödshjälp har i vissa fall beviljats människor som hade kunnat ha årtionden kvar att leva, till exempel patienter med obehandlad psykisk ohälsa eller olika former av missbruk. Även patienter med ospecificerade medicinska diagnoser, personer med funktionsnedsättningar, och sådana som lider på grund av fattigdom, hemlöshet osv. har fått dödshjälp.

Vissa dödshjälpsförespråkare hävdar att det inte är spår 2 som är problemet eftersom människor i marginaliserade situationer ofta dör en förtidig död även utan dödshjälp. Men Gaind hävdar att detta resonemang är ohållbart. Han frågar sig vilken grupp som i så fall blir nästa att pressas in i dödshjälpsspåret. Kanske ungdomar från ursprungsbefolkningen? Denna grupp löper generellt också större risk att dö eftersom dödstalen bland dessa redan nu är 3–4 gånger högre än bland ungdomar i övriga grupper.

Motståndare till dödshjälp har i åratal varnat för det sluttande planet. Och nu finns en statlig rapport som visar att varningarna var befogade.

Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi

Läs mer om dödshjälp här.