En studie från 2015 hävdar att 99 procent av kvinnor som gjort abort är nöjda med sitt beslut fem år senare. Studien baseras på den numera hårt kritiserade ”The Turnaway Study” och genomfördes av den abortförespråkande gruppen ANSIRH (Advancing New Standards In Reproductive Health) som har sin bas vid Universitetet i San Fransisco i Kalifornien, och har därför kritiserats för att vara partisk.

Övrig kritik som riktats mot studien är att endast 31 procent av deltagarna fullföljde den, trots att deltagarna erbjöds ett presentkort på 50 dollar för varje fullföljd intervju. De som hoppade av var sannolikt också de som mådde sämst av sin abort, vilket även andra studier kommit fram till. Studien var dessutom ganska liten och det finns uppgifter som tyder på att deltagarna var handplockade för att ge ett visst resultat. Frågorna var ställda som ”ja- eller nej-frågor”, trots att det är vanligt med motstridiga känslor och ambivalens hos kvinnor både före och efter en abort. En annan studie som också utfördes av ANSIRH med samma deltagare, men med fler nyanser i svarsalternativen, gav ett helt annat resultat. I den uppgav 41–66 procent att de upplevde stark ånger. 64–74 procent uppgav sorg, 53–63 procent uppgav skuldkänslor och 31–43 procent ilska. Detta resultat har dock inte fått samma uppmärksamhet i media.

Prolife-forskarna David Reardon, Katherine A Rafferty och Tessa Longbons publicerade 2023 resultatet från en egen studie med 11 olika svarsalternativ. De hade dessutom ställt frågor om i hur hög grad aborten var i enlighet med kvinnornas personliga värderingar. Trots att dessa deltagare fick ett presentkort på endast 3 dollar per fullföljd intervju, slutförde hela 91 procent hela studien. I den uppgav bara 33 procent att aborten var önskad medan 43 procent uppgav ambivalens. 14 procent uppgav att aborten var helt oönskad och 10 procent att den var påtvingad. Dessutom uppgav 54 procent att de skulle ha fortsatt graviditeten om de bara hade haft större ekonomisk säkerhet. 42 procent uppgav att de skulle ha fött barnet om de hade haft mer stöd från omgivningen, och 60 procent uppgav att de hade föredragit att låta barnet födas om de hade fått antingen större känslomässigt stöd eller haft större ekonomisk stabilitet i sitt liv.

Slutsatsen med Reardons, Raffertys & Longbons studie är att ja- och nej-frågor inte är tillräckliga om man verkligen vill förstå kvinnors upplevelser av abort. Mer forskning behövs i detta ämne.

Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi

 

Källa:
20230610-17591-awntjw.pdf (cureus.com)