I El Salvador är abort förbjudet under alla omständigheter. Internationella Planned Parenthood och andra organisationer hjälper till att finansiera olika initiativ för att abort ska legaliseras i landet. Till sin hjälp har de kändisar som engagerar sig i olika fall där de påstår att kvinnor har dömts till långa fängelsestraff för missfall eller för att deras barn varit dödfödda. Omständigheterna kring de mest kända fallen verkar dock vara förvrängda av media i väst. Bilder på de döda barnen som presenterats vid rättegångarna, visar att de mördats genom exempelvis strypning, drunkning eller sticksår mot halsen. 

Skådespelerskan Alyssa Milano (känd för att ha startat Me too-rörelsen) med 3,7 miljoner följare på Twitter har engagerat sig i en kvinna vid namn Evelyn som hon påstår dömts till fängelse för att hennes son dog vid förlossningen. Dock är fakta enligt domen att sonen hittades i en avloppstank och konstaterades ha drunknat i den omkring ett dygn efter födseln som skedde i slutet av graviditeten, vid 38–40 veckor. Evelyn frigavs 2019. 

Skådespelerskan Sarah Hyland (känd från Modern Family) har 1,4 miljoner följare på Twitter och har engagerat sig i ett känt fall där en kvinna vid namn Maria dömts till 30 års fängelse för barnamord. Trots sju vittnesmål och bilder på dottern som hittades med snören runt halsen, och trots att dödsorsaken konstaterades vara strypning, påstås ibland fortfarande att Maria dömts till fängelse för missfall. Fler exempel finns där kändisar basunerat ut att kvinnor på grund av händelser likt denna dömts till fängelse på grund av ”akuta händelser vid förlossning”.

Efter tio år i fängelse blev Maria frigiven. Hennes historia är hjärtskärande. Hon blev gravid efter att ha våldtagits av både sin bror och av två andra personer. Hennes mamma dog tre veckor innan barnet föddes. Men dessa tragiska händelser hade dessvärre skett även om abort hade varit lagligt. Abort är inte svaret på problemet med våldtäkt eller att människor som står oss nära dör. Tvärtom finns det traffickingoffer som hävdar att abort blev det som möjliggjorde att de sexuella övergreppen kunde fortsätta. Abort är inte heller svaret på problemet med barnamord. Enligt LiveAction har legalisering av abort inte stoppat förekomsten av barnamord i USA.

Maria polisanmälde aldrig våldtäkterna, så hennes förövare dömdes inte, och det är snarare där problemet ligger och där man måste söka lösningar. Våldtäkt är ett brott som kan ge långvariga och förödande konsekvenser för offret, och om förövaren är en nära släkting är tröskeln att göra polisanmälan troligtvis högre. Ett annat problem är att kändisar med miljontals följare sprider falska uppgifter av ren okunskap eller för att plocka politiska poäng.  

 

Läs mer om abort här.