På ett österbottniskt sjukhus i finländska Jakobstad har en möjlig vårdskandal uppdagats. Kvinnor riktar anklagelser mot en gynekolog som de hävdar alltför förhastat konstaterat att deras ofödda barn inte lever, och erbjudit dem abortpiller för att det ska stötas ut. Vissa som vägrat ta pillren har sedan fött levande och friska barn.

Det svenskspråkiga public servicebolaget Yle Österbotten har kontaktats av 130 olika kvinnor varav 120 haft negativa erfarenheter. Den 14 september 2023 publicerade de ett reportage där fyra kvinnor som de valt att kalla Linda, Jannica, Marianne och Helena berättat om sina erfarenheter.

”Linda” är just nu gravid med sitt första barn. Men vid en ultraljudsundersökning konstaterade gynekologen att han inte kunde hitta något foster i hennes livmoder. Linda litade på honom och tog det första pillret men inte det andra. När hon sedan åkte till ett annat sjukhus i grannstaden Karleby konstaterades att barnet levde och hade hjärtslag.

”Jannica” är hälsovårdare och har själv sett ultraljud i sitt yrke. När gynekologen sade att han inte kunde se något foster övervägde hon att ta abortpillret men valde att säkerställa sig med ett laboratorieprov först. Hon vet också med bestämdhet att den graviditetsvecka som gynekologen angav inte stämde. Han sade att Jannica var i vecka 4 medan hon är säker på att hon var i vecka 6 + 6 dagar och att fostret därför borde ha synts. Laboratorieprovet visade sedan att Jannica var gravid, och idag har hon en tvååring.

För 17 år sedan var ”Marianne” gravid i tionde veckan. När hon besökte gynekologen för en rutinkontroll sade han efter en kort ultraljudsundersökning att det inte fanns något liv. Marianne fick inte se ultraljudsskärmen, utan gavs där och då abortpiller som hon också tog. Nästa dag hade hon återbesök på sjukhuset och där stöttes fostret ut. Efteråt har Marianne grubblat mycket på händelsen. Varför gick allt så snabbt? Tänk om barnet ändå levde? Hon hade själv inte känt några oroväckande symtom, men litade på det gynekologen sade. Hon ångrar idag att hon inte väntade utan tog abortpillret utan betänketid.

”Helena” är svägerska till Marianne och de var gravida samtidigt. Skillnaden är att Helena idag är mamma till en 17-årig dotter. Dock hade hon gått till samma gynekolog som sin svägerska och också erbjudits abortpiller. Även till Helena hade han sagt att det inte fanns något liv och att hon bara behövde ta ett piller så skulle fostret stötas ut. Hon fick abortpiller men tog dem inte. Vid ett senare ultraljud hos en privatläkare i en annan kommun hittades hjärtljuden på en gång.

Marianne och Helena anmälde händelserna men anser att dessa inte behandlats korrekt. I Mariannes fall litade patientombudsmannen på gynekologens version. Efter Helenas anmälan fick hon ett brev från en sjukhuschef där händelseförloppet förvrängts så att det inte framkom att gynekologen gjort något fel.

Yle Österbotten har på olika sätt kontaktat ifrågavarande gynekolog och erbjudit honom att bemöta uppgifterna i reportaget, men han har inte svarat. Hans arbetsgivare, Österbottens välfärdsområde, besvarar heller inga frågor.

Brita Storlund, kommunikatör

Källa:
Kvinnor i Jakobstad undrar om foster som kunnat bli levande barn har aborterats på grund av läkarens misstag: ”Jag ångrar idag att jag tog det där pillret” – Österbotten – svenska.yle.fi (14/9 2023)

Läs mer om abort här.