Nu har det kommit rapporter om att ett treårigt surrogatbarn i Ukraina övergavs av det amerikanska par som beställt henne. På grund av att flickan var både fysiskt och psykiskt funktionshindrad hämtade de aldrig henne.

Flickan som heter Bridget föddes i vecka 25 och var i början mycket sjuk. Hennes amerikanska föräldrar bad då läkaren i Ukraina att avbryta behandlingen, vilket dock aldrig gjordes. Flickan överlevde och hennes hälsa förbättrades. De amerikanska föräldrarna skickade ett brev för samtycke om adoption när Bridget var två år gammal, men tydligen så godkändes inte brevet enligt ukrainsk lag. Briget har levt på sjukhus de senaste tre åren och befinner sig numera på ett vårdhem för barn med kroniska sjukdomar i staden Zaporizhzhya.

Flera liknande fall finns menar barnombudsmannen i Ukraina, Nikolai Kuleba. Han känner till tio bebisar som fötts inom surrogatindustrin och övergivits av sina utländska föräldrar.”Detta är de fall vi känner till, men jag antar att det finns fall vi inte känner till”, säger han. ”Detta är en omoralisk handel och den gör stor skada”.

Den surrogatbyrå som Bridgets föräldrar använde sig av är ett företag som heter Biotexcom. Ägaren, Albert Tochilovsky, blev anklagad för ”child-trafficking”  och satt under husarrest i maj förra året. I en intervju vill han inte ta på sig ansvaret för Bridget, utan menar att en annan byrå säger sig vara Biotexcom och anklagar hans företag för det som hänt. Frågor har också dykt upp runt en annan surrogatbyrå i Ukraina som heter Lotus Surrogacy.

Källa: bioedge.org

Läs mer om surrogatmödraskap här.