Linda, du har just kommit in i organisationen som sakkunnig i abort och samvetsfrihet. Du är ju redan känd för många, men kan du ändå berätta lite om dig själv.
Jag är barnmorska till yrket och jobbar sedan dryga 5 år tillbaka i Norge, med förlossnings-  och BB-vård. På fritiden tycker jag om att vara ute i naturen, träna lite (inte för hårt), och så är jag väldigt glad i sång och musik, och att vara med familjen.

Hur upplevde du åren med barnmorskemålen i Sverige?
Det var både spännande, lite overkligt och skrämmande. Jag är fortfarande förvånad över Sveriges inställning till samvetsfrihet i vården. Det hör inte hemma i en öppen demokrati att inte respektera grundläggande mänskliga rättigheter, och värna utrymmet för olika livssyner bland kollegor på en arbetsplats.

Hur trivs du med ditt arbete i Norge?
Jag trivs mycket bra med mitt jobb nu, äntligen!! Som sjuksköterska hittade jag aldrig rätt i vården, men jag älskar att jobba som barnmorska! Att få stödja, guida och hjälpa före, under och efter en förlossning, är mitt i prick för mig. Jag älskar mitt jobb!

Vad säger dina kollegor som inte har samvetsfrihet? Finns en förståelse för detta?
Det finns absolut en förståelse för behovet av samvetsfrihet bland kollegorna i Norge, och även bland många svenska kollegor som jobbar där. Kollegor som aldrig för egen del skulle finna det nödvändigt att nyttja rätten till samvetsfrihet i samband med aborter, förstår att olika livssyn ger olika utgångspunkt för hur man tänker kring och agerar vid existensiella frågor. Större respekt och större takhöjd! Generellt möter jag ingen förståelse för hur man gör i Sverige… att man ger barnmorskor yrkesförbud i stället för att organisera arbetet…

Hur går det att pendla så långt varje vecka?
Nu pendlar jag inte riktigt varje vecka, men nästan, kan man säga. I det stora och hela har det fungerat och fungerar väl, men detta året med corona har komplicerat det hela lite. Jag kan ibland känna en viss trötthet på att pendla, men än så länge överväger det positiva med att få jobba som barnmorska, det jobbiga med att pendla.

Vad tror du ditt bidrag kan vara till organisationen?
Förhoppningsvis engagemang, energi och en och annan ny tanke/infallsvinkel. Det är vad jag hoppas på!

Vad tänker du när du hör ordet ”människovärde”?
Oändligt värde… eftersom varje människa är unik. Min kristna tro gör ju också att jag ser människans värde i att just varje individ är med och visar vem Gud är, människan är skapad till Guds avbild- men även om jag inte skulle vara troende, skulle jag ändå anse att varje människa har sitt egna oändliga värde just i egenskap av att vara en unik människa.

Hur ser du på människovärdet vid livets början?
På samma sätt… att det är oändligt värdefullt och borde inte kränkas. Varje människa måste äga rätten till liv. Äger inte människan rätten till liv- vilka andra rättigheter kan hon längta efter/åberopa?