I början på veckan valdes Johanna Byman till ny ordförande för Människovärde och Monika Severin avtackades. Johanna är sedan drygt ett år tillbaka ansvarig för Människovärdes jourlinje, Livlinan, och har varit ledamot i styrelsen under det senaste året. Hennes sjuksköterskeutbildning och bakgrund inom vården är betydelsefull för organisationen. Hon är en person med ett stort hjärta för Människovärdes viktiga frågor och teamet på Människovärde ser fram emot att fortsätta utveckla arbetet tillsammans med Johanna. Människovärde vill önska Monika lycka till framöver i sitt arbete som kampanjledare för organisationen Heart of Evangelism och som ordförande för Indian Children.

Johanna, kan du berätta lite om dig själv och din familj?
Jag är gift med David sedan tio år och mamma till tre små barn. Jag älskar att spendera tid med min familj i vårt hus i Rångedala, utanför Borås. Den tid som är över spenderas i kyrkan.

Du är sjuksköterska. Varför valde du just detta yrke?
Jag älskar människor; att få vara en hjälpande hand, ett lyssnande öra och att få samarbeta i team. Därför blev det ett naturligt val. Många människor mår dåligt idag och att genom utbildning och arbetserfarenhet få kunskap, verktyg och nycklar till att kunna vara en del i att människor mår bättre är fantastiskt. Som sjuksköterska känner jag mig som en bättre medmänniska.

I början på veckan blev du ordförande för Människovärde. Vad tänker du kring denna nya uppgift?
Det känns otroligt roligt och hedrande att få gå in i detta. Jag ser fram emot att, tillsammans med styrelsen och medarbetarna, få fortsätta driva dessa viktiga frågor. Det är ett privilegium att få vara en del av Människovärdes arbete och att i vår tid få vara en röst för människovärdet.

Du har varit ansvarig för Livlinan, Människovärdes jourlinje, det senaste året. Kan du berätta om Livlinan?
Livlinan riktar sig främst till kvinnor som funderar på att göra abort, har gjort abort eller är gravid och behöver stöd. Vi erbjuder rådgivning, samtalsstöd och svarar på frågor rörande graviditet och abort. Syftet är att vara ett komplement till sjukvårdens mottagningar och ett alternativ dit man kan vända sig för att få stöd. Även män eller andra anhöriga kan höra av sig till oss. Barnmorskan Ingrid Karlsson grundade Livlinan därför att hon ville ge kvinnor en hjälpande hand i svåra situationer, något hon upplevde att samhället inte alltid kunde erbjuda. Sedan starten 1997 har Livlinan fått vara ett stöd till hundratals kvinnor.

Hur kommer det sig att du har arbetat med Livlinan?
Det går helt i linje med vad jag brinner för. Tänk att få finnas där för att ge råd till en ung tjej som mejlat oss att hon är oplanerat gravid och undrar vad hon ska göra eller ge tröst till en kvinna som är nedstämd och undrar om det kan hänga ihop med aborten hon gjorde för sju månader sedan. Det känns både ärofyllt och ödmjukande att få arbeta med detta Jag började i januari 2019 och ser nu hur viktig Livlinan är och att det faktiskt är ett bra komplement till det sjukvården och det samhället erbjuder.

Vad handlar samtalen om?
Kvinnor delar sina drömmar, rädslor och oro, och ifrågasätter saker de läst eller hört. Ibland hör någon av sig som tror att hon är ensam i världen om att känna som hon gör, ställer sig frågande inför något eller undrar: ”Varför sa ingen att det kunde kännas såhär?”. Jag får ta deras hand och följa med på deras väg, eller vara ett utomstående bollplank för en tid. En del kvinnor hör av sig en gång, andra kontakter är återkommande under några veckor eller månader.

Hur kommer man i kontakt med Livlinan?
Man kan ringa och lämna ett meddelande så ringer vi upp så snart som möjligt. Numret är 0771-77 78 79. Man kan även mejla på info@livlinan.nu, antingen för att önska tid att bli uppringd eller för fortsatt kontakt via mejl. Vårt senaste tillskott i kommunikationsväg är en chatt! Den är i nuläget bemannad tisdagar kl 18-20. Övriga tider kan man skriva ett meddelande i chatten som går till vår mejl. Vi vill vara tillgängliga och kollar av telefon och mejl dagligen, även på helger. Tillgänglighet är viktigt för att bygga ett förtroende hos de som känner sig oroliga och ensamma i sina frågor kring allt det svåra som rör relationer, graviditet och abort.

Läs mer om Livlinan här.
Läs mer om abort här.