Den 24 april lanserades den europeiska kampanjen ”My Voice, My Choice” (Min röst, mitt val) med målet att samla in en miljon underskrifter inför EU-valet 9 juni. Man propagerar för att abort ska bli en rättighet i hela EU.
Företrädare för Svenska kvinnoförbundet i Finland har som mål att samla in 35 000 underskrifter. I en debattartikel i finlandssvenska tidningen Hufvudstadsbladet 23 april 2024 hävdar de att osäkra aborter är ”en av de största orsakerna till mödradödlighet som kan förebyggas” och att ”alltför många flickor och kvinnors liv är i fara i Europa för att de saknar rätten till abort”. Inte oväntat kommer de in på Polen och Malta där abort är så gott som förbjudet. Italien kritiseras för att 50–80 procent av vårdpersonalen åberopar samvetsfrihet vid abort.
Enligt WHO:s statistik på mödradödlighet hade Finland dock högre mödradödlighet 2020 än Polen och Malta tillsammans. Även Italien hade samma år lägre mödradödlighet än Finland. Abortliberala Storbritannien, med en abortgräns på vecka 24, hade däremot högre mödradödlighet än Finland, vars abortgräns är vecka 12. Storbritannien lättade dessutom på vissa abortrestriktioner 2020 och enligt en studie från universitetet i Oxford ökade mödradödligheten 2020–2022, även efter att dödsfall av covid-19 exkluderats.
Obligatoriska väntetider kritiseras av Svenska kvinnoförbundet, trots att dessa sällan är längre än 1–3 dygn. På Irland ledde väntetiden till att uppskattningsvis 2 600 kvinnor istället valde att behålla sitt barn 2022. Och det är väl bra? Är det inte viktigare att kvinnor fattar väl genomtänkta beslut än att de gör abort? Ibland ångrar kvinnor sig redan efter det första abortpillret. Och i vissa länder kan dessa få hjälp med att genom tillförsel av hormonet progesteron förhoppningsvis stoppa den påbörjade aborten. Heartbeat International i USA har enligt mejlkonversationer med vår jourlinje Livlinan vid abort kontaktats av närmare 100 kvinnor per år som var förtvivlade för att de inte fick någon hjälp i Sverige när de ångrade sig efter första abortpillret. En väntetid hade kunnat förhindra detta.
Den brittiske läkaren Calum Miller har i ett flertal artiklar och webinarier visat att legalisering av abort inte haft någon positiv inverkan på mödradödligheten i något land. Vill man förebygga mödradödlighet är det tillgång till god mödra- och akutvård som är de viktigaste faktorerna, inklusive antibiotika, mediciner, teknologi för blodtransfusioner osv.
”My Voice, My Choice” är en kraftfull slogan om att göra sin röst hörd. Dessvärre för ”rätten” att permanent tysta rösten på den försvarslösa parten.
Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi
Läs mer om abort här.
Tack för bra och upplysande artikel!
Tack Ingeborg! 🙂
Hur skulle EU kunna komma överens om att lagstifta om aborter, när unionen består av så många olika länder med olika moralisk syn och religiös övertygelse. Det de här abortaktivisterna helt tycks ha missat är, att en stor del av Europas befolkning är katoliker. Även om Sverige tycks bestå av ateister och Gudsförnekare, så kan man inte blunda för att resten av EU inte ser ut så. Det här är helt klart en fråga som måste behandlas och beslutas om av respektive land. Det är bara att inse, att en överenskommelse på EU-nivå kommer att göra ALLA missnöjda.
Precis, abortfrågan ska tillhöra nationerna och inte EU.