Idag släpper Människovärde sin femte rapport: Dödshjälp – Sluttande plan eller skenande tåg?
Dödshjälp legaliseras i allt fler västländer och i Sverige finns en riksdagsmajoritet som är för en utredning av frågan. I debatten framställs dödshjälp som lösningen till en smärtfri och värdig död, trots att experter inom den palliativa vården hävdar att den naturliga döden i de flesta fall är lugn och värdig. Dödshjälp är heller ingen garanti för en smärtfri och värdig död. Det finns forskare som hävdar att komplikationer förekommer i relativt hög grad vid dödshjälp, och i vissa fall har döendet dragit ut på tiden i upp till sju dygn.
”Vi på Människovärde anser att god palliativ vård är en bättre lösning på lidande i livets slutskede än dödshjälp. Vården bör inte avvika från sitt uppdrag att bota, lindra och trösta. Som en sista utväg finns dessutom palliativ sedering, dvs. att patienten har möjlighet att sova in döden”, säger Brita Storlund, kommunikatör på Människovärde och författare till rapporten.
Rapporten ger 15 exempel på områden där det sluttande planet blivit verklighet efter legalisering av dödshjälp. Det kan handla om att antal ständigt ökar och att kriterierna vidgas så att dödshjälp börjar omfatta allt fler grupper.
”I varje land som infört dödshjälp ser det ut att bli ett sluttande plan (eller ett skenande tåg) som inte går att stoppa. Dödshjälplagar riskerar att särskilt drabba sårbara personer i vårt samhälle. I Belgien och Nederländerna har barn och fysiskt friska patienter med psykiatriska diagnoser beviljats dödshjälp, och i Kanada personer med funktionsnedsättningar. Även ekonomi kan bli en faktor som pressar patienter till dödshjälp. I rapporten nämns exempel på fall där sjukförsäkringen täckt kostnaderna för dödshjälp men inte för den behandling som hade krävts”, säger Cecilia Björfjell-Klingberg, verksamhetsledare på Människovärde.
Rapporten kan laddas ned här.
Kontakt: brita.storlund@manniskovarde.se
Om Människovärde:
Människovärde är en organisation som bevakar och försvarar frågor som rör människovärdet. Våra tre uppdrag är: Utbildning, Opinionsbildning och Rådgivning. Arbetet vilar på den kristna värdegrunden om att allt mänskligt liv har samma värde från befruktningen till den naturliga döden, samt människovärdesprincipen som säger att människans värde är unikt, okränkbart och oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället.