Den 2 november 2023 startade organisationen Oikeus arvookkaaseen kuolemaan (= rätten till en värdig död) ett nytt medborgarinitiativ för att samla underskrifter för att få riksdagen att verka för ett införande av dödshjälp i Finland. Bara en vecka senare hade omkring 20 000 skrivit under. Redan 2018 samlade ett motsvarande medborgarinitiativ över 50 000 underskrifter men den dåvarande riksdagen röstade nej och beslöt att satsningar skulle göras på den palliativa vården istället.
Argumenten för dödshjälp är desamma som i andra länder, dvs. att människan bör ha rätt att få hjälp med att avsluta sitt liv om hon anser att lidandet är övermäktigt. Och precis som i Sverige verkar det finnas en majoritet i den finländska riksdagen som är för en utredning. Endast Kristdemokraterna och Centern säger sig vara mot. Ledande Kristdemokrater påpekar att regeringsprogrammet inte innehåller några planer på att legalisera dödshjälp. Statsminister Petteri Orpo (Samlingspartiet, motsv. Moderaterna) är också för en utredning men understryker enligt Vasabladet den 3 november 2023 att det inte ska bli en skyldighet för vårdpersonal att delta. Friheten att bestämma enligt eget samvete behöver enligt Orpo bevaras.
Kritiker har pekat på problem med dödshjälpslagar i exempelvis Beneluxländerna. Men Stefan Wallin (f.d. ordförande för Svenska folkpartiet, motsv. Liberalerna), som understödjer förslaget, hävdar att det handlar om att stifta ”en finländsk lag som bygger på finländsk rättskultur, vårdkultur, rättsvetenskap och medicin”. På vilket sätt dessa faktorer skulle göra Finland immunt mot problem som exempelvis det sluttande planet ges i Vasabladets reportage dock inga konkreta exempel på. Inget land som infört dödshjälp har ännu lyckats undvika det sluttande planet trots att även dessa länder sannolikt också haft ambitionen att undvika problem. Andelen dödsfall på grund av dödshjälp har ändå ökat och allt fler grupper börjat omfattas. Dödshjälp blir inte längre en sista utväg i livets absoluta slutskede, utan en ”rättighet” där de ursprungliga strikta kriterierna suddas ut. Det har även konstaterats att dödshjälpspatienter i oproportionerligt hög grad har donerat organ i Belgien och Kanada, men även i Spanien trots att landet fick en dödshjälpslag så sent som 2021. Kan patienter ha utsatts för subtila påtryckningar att donera organ?
Medborgarinitiativet i Finland startade bara ett par dagar efter att det offentliggjorts att landets välfärdsområden (motsv. Sveriges regioner) kommer att göra stora nedskärningar och besparingar i vården under de närmaste åren. Enligt Hufvudstadsbladet den 3 november 2023 motsvarar underskottet omkring 11 miljarder svenska kronor (över 1 miljard euro).
Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi
Läs mer om dödshjälp här.