Tidöpartierna har enligt en debattartikel i Expressen 9 mars 2023 för avsikt att grundlagsskydda tillgången till abort, bland annat med motiveringen att åtstramningar i abortlagstiftningen får fruktansvärda konsekvenser. Men stämmer detta verkligen? I vår senaste rapport Abort och mödradödlighet – Behövs abort för att rädda kvinnors liv? som utgavs den 8 mars 2023 lyfter vi att legalisering av abort bygger på felaktiga siffror om dödsfall av osäkra aborter. Vi reder dessutom ut vad som är och inte är abort, samt visar att kvinnor även i vår tid och även i västvärlden dött av lagliga aborter.

Den tidigare abortläkaren Bernard Nathanson som själv ansvarat för 75 000 aborter i USA, är en av många som efteråt bekräftat att de på 1960-talet kraftigt överdrev siffrorna på dödsfall av osäkra aborter för att påverka den allmänna opinionen för fri abort. Och inget tyder på att överdrifter och vinklad medierapportering upphört i våra dagar. Vi har alla hört påståendet att 47 000 kvinnor dör varje år på grund av osäkra aborter och att säkra aborter räddar liv. Men enligt WHO:s rapport från 2022 är antalet dödsfall av osäkra aborter allt mellan 13 865 och 38 840 per år, men det är enbart den högsta siffran man nämner på sin hemsida. Den brittiska läkaren Calum Miller, som forskar om abort på universitetet i Oxford, hävdar dessutom att även dödsfall av missfall, utomkvedshavandeskap och ibland till och med dödsfall av lagliga aborter ingår i siffrorna. Enligt honom har legalisering av abort inte haft någon positiv inverkan på mödradödligheten i något land, utan den får man bukt med genom tillgång till antibiotika, blodtransfusioner, akutvård, närvaro av kompetent personal, utvecklad infrastruktur osv.

De flesta känner till att två kvinnor dog av graviditetskomplikationer i Polen 2021, och EU-parlamentet begärde därför att Polen skulle se över sin abortlag. Året innan hade dock minst tre kvinnor dött av lagliga aborter i det abortliberala Storbritannien, utan att det knappt uppmärksammats alls, varken av media eller av politiker.

Rapporten kan laddas ned här.