Foto: skärmdump

I kändissammanhang får man ofta höra kvinnor lyfta fram sina aborter som anledning till att de kunnat nå sina framgångar. Skådespelaren Michelle Williams lyfte fram sin abort och propagerade för abort under sitt tacktal på Golden Globe-galan 2020. Skådespelaren Busy Philipps sade under en politisk sammankomst utanför USA:s Högsta Domstol 2020 att hon inte skulle ha haft allt hon har idag med hus, familj och karriär om hon inte hade gjort abort som 15-åring. 

Idrottsvärlden är inget undantag, men där är abort något som det inte talas lika öppet om, och inget som kvinnliga idrottare direkt tackar sina framgångar för. Ett reportage i det amerikanska nätmagasinet Verily lyfter fram att kvinnliga idrottare pressas till abort och att det kan ha negativ inverkan på deras välmående och prestationer. 

Brianna McNeal är en amerikansk löpare som tog guld i 100 m häck i OS i Rio 2016. Hon har den fjärde bästa tiden någonsin i den grenen. I januari 2020 missade hon ett dopningstest. Enligt henne själv berodde det uteblivna testet på att hon var traumatiserad efter en nyss genomgången abort och därför inte uppfattade när kontrollanterna kom och knackade på hennes dörr. Hon förberedde sig inför OS 2020 och en graviditet hade kastat omkull de planerna. Efter många olika turer blev hon avstängd och får tävla igen först 2025, vilket betyder att hon missar även OS 2024. Det sorgliga med hennes berättelse är att pandemin som utbröt efter hennes abort ledde till att OS 2020 blev framflyttat ett år. Hade hon behållit sitt barn hade hon troligtvis kunnat delta i OS sommaren 2021. 

Sanya Richard-Ross är jamaicanska men har tävlat för USA. Hon vann guld på 400 m i OS 2012 i London. Inför OS 2008 i Peking var hon favorittippad, men innan avfärden gjorde hon en abort. Hon menar att det var anledningen till att hon kom trea istället. Hon kände sig tom, förtvivlad och skuldtyngd inombords men pratade inte med någon om det. ”Jag fattade ett beslut som krossade mig” berättar hon i sin bok ”Chasing Grace” (2017). Richard-Ross menar att abort är ett problem som sopas under mattan inom idrottsvärlden. Hon säger att hon faktiskt inte känner någon kvinnlig friidrottare som inte genomgått abort. 

Allyson Felix är en framgångsrik amerikansk löpare, som efter sina insatser i sommarens OS i Tokyo på 400 m blev den första kvinnliga friidrottaren någonsin som sammanlagt har tagit sju olympiska guldmedaljer. Felix har en 2-årig dotter, och berättar att hennes dåvarande sponsor ville sänka utbetalningarna med 70 procent när hon blev gravid. Felix fick hitta nya sponsorer och tillsammans med dem har hon nu startat en fond för att stötta gravida elitidrottare ekonomiskt. 

Graviditet och mödraskap är inte en plump i protokollet för kvinnliga idrottare. Allyson Felix är ett exempel på att det går att kombinera med en seriös elitsatsning. 

Brita Storlund
Kommunikatör

 

Läs mer om abort här.