I USA har över 150 graviditetscenter och kyrkor vandaliserats sedan det i maj 2022 läckt ut till media att rättsfallet Roe mot Wade från 1973 skulle falla. Dock har ingen ännu arresterats för dessa brott. Större krut tycks FBI lägga på att arrestera prolife-aktivister som utanför abortkliniker erbjuder praktisk hjälp till abortsökande kvinnor. Lagen som dessa aktivister anses ha brutit mot heter FACE (”freedom of access to clinic entrances”) och handlar om att ingen får hindras från att komma in till en klinik. Lagen har funnits sedan 1994 men så gott som aldrig tidigare tillämpats på prolife-aktivister. Enbart under 2022 har dock över 20 personer åtalats under denna lag, även för händelser som inte passar in på den eftersom de inte blockerat ingångar till klinikerna. Vissa av dessa hotas nu av upp till 11 års fängelse, tre års övervakning efter frigivning och böter upp till USD 350 000 (närmare SEK 4 miljoner).

En 87-årig tysk kvinna, som varit krigsfånge i ett kommunistiskt koncentrationsläger, är en av dem som arresterats för att hon 2021 deltagit i ett event med syfte att utanför en abortklinik erbjuda alternativ till abortsökande kvinnor. En 26-årig vänsterliberal ateist, som är involverad i två prolife-organisationer, arresterades i samband med en demonstration i Washington D.C. Han åtalas för att ha konspirerat för att förhindra medborgerliga rättigheter, trots att abort enligt beslutet från Högsta domstolen i juni inte är en rättighet enligt den amerikanska konstitutionen.

En sjubarnspappa hämtades av FBI-agenter för en demonstration 2021 där han inte ens deltagit, utan enbart fungerat som medlare mellan aktivister och polis. Enligt mannens advokat fanns ingen anledning att storma hans hem med automatvapen, vilket traumatiserade hans barn. Hade FBI bara kallat in honom till förhör istället, hade han infunnit sig.

En annan familjefar hämtades av FBI för att han knuffat undan en man som verbalt trakasserat hans 12-åriga son vid en demonstration 2021. Denna händelse var dock redan utagerad eftersom en lokal domstol lagt ner åtalet. Enligt mannens advokat förstår även FBI att han är ofarlig, annars hade de inte väntat ett helt år innan de hämtade honom. Advokaten kallar detta för politisk förföljelse av prolife-aktivister, och anser att det dessutom är ett onödigt resursslöseri.

Heartbeat International (HI), som Människovärde står i partnerskap med, har under femtio års tid erbjudit laglig och säker hjälp till gravida kvinnor i kris över hela USA, och även i andra länder. I september fick även de en skriftlig förfrågan från sju olika senatorer angående sin verksamhet. En av undertecknarna är Elizabeth Warren (D), som i affekt uttalat att graviditetscenter som inte erbjuder abort sysslar med tortyr och bör stängas. Enligt henne är det ett problem att det i USA finns tre gånger fler graviditetscenter än abortkliniker.

HI har inte besvarat förfrågan men skriver i ett pressmeddelande att det är tydligt att syftet inte är omsorg om kvinnor i kris, utan ren och skär politik för att blidka abortindustrin. HI pekar även på att ingen av de undertecknande senatorerna har fördömt vandaliseringarna av graviditetscenter, och att samtliga av dem drivs av en tydlig abortagenda.

Brita Storlund
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi

Läs mer om abort här.