Kapitel 3 från vår rapport: DÖDSHJÄLP – Sluttande plan eller skenande tåg? Utgavs den 16 maj 2024:

KRITERIER FÖR DÖDSHJÄLP

Som bakgrund till det sluttande planet följer i detta kapitel en redogörelse för kriterierna för dödshjälp i Belgien, Nederländerna, Schweiz, Kanada och den amerikanska delstaten Oregon.

 

BELGIEN

Dödshjälp legaliserades 16.5.2002 mot läkarkårens vilja. Ingen läkarförening hade under den treåriga processen gett sitt stöd. Lagen reglerar endast eutanasi, och inte assisterat självmord. Dock är medhjälp till självmord inte straffbart i Belgien varför assisterat självmord i praktiken också anses vara inkluderat. Kriterierna 2002 var att patienten vid tiden för en skriftlig ansökan skulle vara myndig och mentalt kompetent. 2014 utökades dock lagen till att även omfatta ”medvetna och omdömesgilla” minderåriga.

Läkaren bör ha tillräcklig patientkännedom för att säkerställa att patientens ansökan är frivillig, upprepad och väl genomtänkt, samt att patientens hälsotillstånd är sådant att det inte finns någon möjlighet till tillfrisknande och att lidandet är outhärdligt. Patienten ska också tydligt informeras om diagnos, prognos och olika behandlingsalternativ, som hospice, palliativ vård, smärtlindring, nedsövning osv. Läkaren måste konsultera en oberoende kollega innan ansökan godkänns. Dessutom ska en specialist konsulteras om patienten inte anses vara döende inom den närmaste tiden. Minst en månad måste förlöpa mellan skriftlig ansökan och dödshjälpens utförande.

 

NEDERLÄNDERNA

I Nederländerna har dödshjälp varit lagligt sedan 10.4.2001. Dock hade debatten pågått sedan 1970-talet och dödshjälp hade sedan 1984, efter ett domstolsbeslut, också praktiserats under vissa begränsade omständigheter. Kriterierna var från början att patienten skulle vara myndig och mentalt kompetent vid tiden för ansökan, men undantag fanns för 12–18-åringar. Sedan 2020 finns även undantag för barn som är 1–12 år.

Det räcker med muntlig begäran från patienten. Läkaren måste ha tillräcklig patientkännedom för att säkerställa att patientens ansökan är frivillig och väl genomtänkt, samt att patientens hälsotillstånd är sådant att det inte finns någon möjlighet till tillfrisknande och att lidandet är outhärdligt. Patienten ska informeras om diagnos, prognos och olika behandlingsalternativ. Läkaren måste konsultera en oberoende kollega innan ansökan godkänns.

 

SCHWEIZ

I Schweiz har assisterat självmord varit lagligt sedan 1941 men enligt Smer började det praktiseras först under 1980-talet. Schweiz är också det enda land som kan bevilja assisterat självmord åt medborgare från andra länder, men detta förutsätter att man är medlem i en dödshjälpsorganisation (Dignitas eller Exit). Kriterierna är att man är myndig och beslutskapabel, lider av en kronisk eller obotlig sjukdom, eller har någon form av funktionsnedsättning som ger outhärdliga symtom. Även psykisk sjukdom anses kunna orsaka outhärdligt lidande. Assisterat självmord utförs enbart på dödshjälpskliniker och inte inom den allmänna sjukvården.

 

KANADA

Kanada legaliserade dödshjälp 2016. Året innan hade Högsta domstolen förklarat att ett förbud mot dödshjälp bryter mot landets konstitutionella rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. I Kanada används samlingsnamnet MAiD (Medical Aid in Dying = medicinsk hjälp att dö) för både eutanasi och assisterat självmord. Dock sker 99 procent av dödshjälpen genom eutanasi, dvs. att det dödliga preparatet injiceras av läkare.

Kriterierna för att beviljas MAiD är att patienten är myndig, beslutskompetent och att ansökan är frivillig utan yttre påtryckningar. Ansökan ska göras skriftligen och bevittnas av två oberoende personer. Det medicinska tillståndet ska vara obotligt och orsaka ett outhärdligt fysiskt eller psykiskt lidande. Döden ska vara rimligt förutsebar. Läkaren ska informera om andra behandlingsalternativ, samt även om rätten att när som helst annullera begäran. Detta ska också upprepas i samband med dödshjälpen. Två av varandra oberoende läkare eller sjuksköterskor ska intyga att kriterierna är uppfyllda. I vanliga fall ska det gå minst tio dagar från ansökan tills dödshjälpen utförs, men tiden kan förkortas om patienten riskerar att avlida innan eller förlora förmågan att ge samtycke.

 

OREGON

Oregonmodellen legaliserades 1997 i den amerikanska delstaten Oregon och tillåter enbart assisterat självmord. Dock förs diskussioner om att även börja tillåta eutanasi.

Patienten ska vara myndig och beslutskapabel, och vid två tillfällen göra en muntlig begäran med minst 15 dagars mellanrum. Undantag från detta kan beviljas om patienten förväntas dö innan, vilket skedde i 28 procent av fallen 2023. Sedan ska även en skriftlig ansökan lämnas in och denna ska bevittnas av två personer, varav en måste stå utanför släkten. Patienten ska ha en konstaterad diagnos med högst sex månader kvar att leva. En psykiatrisk undersökning ska utföras för att bedöma huruvida patienten är beslutskapabel. Skulle han/hon inte bedömas beslutskapabel ska ytterligare en psykiatrisk undersökning göras. Läkare är skyldiga att informera om behandlingsalternativ. Läkare ska också råda, men får inte uppmana, patienten att berätta om sina planer för en nära anhörig. Sedan 2022 finns inte längre krav på att patienten ska vara medborgare i Oregon.

 

Läs hela rapporten med källhänvisningar här.