Den 29 november kommer det brittiska parlamentet att ha omröstning om att eventuellt legalisera assisterat självmord. Prolife-organisationen Right To Life (RTL) kritiserar att parlamentsledamöterna inte ens fått tre veckor på sig för att verkligen sätta sig in i vad förslaget innehåller. ”Det som föreslås är en monumental förändring av våra lagar, och det är helt oförsvarbart och fundamentalt odemokratiskt att man försöker skynda igenom det utan en grundlig offentlig granskning”, skriver RTL på sin hemsida.

RTL varnar för utvecklingen i Kanada där arméveteraner med PTSD (post-traumatic stress disorder) beviljats dödshjälp. Även patienter som angett fattigdom eller hemlöshet som främsta orsak till ansökan om dödshjälp har fått den beviljad. I Belgien och Nederländerna har lagen utökats så att även barn och spädbarn kan få dödshjälp. Dödshjälpsmaskinen Sarco har i Schweiz skördat sitt första offer, och fallet är under utredning eftersom rättsläkaren funnit oförklarliga skador på den döda kvinnans hals.

I den brittiska debatten har förespråkare hävdat att lagen ska innehålla världens bästa skyddsåtgärder, och enbart gälla döende patienter där inte ens den bästa palliativvården förmår lindra den fysiska smärtan. Enligt kritiker, som geriatriker och palliativvårdsläkare Cajetan Skowronski och universitetslektor i internationell rätt Yuan Yi Zhu, innehåller lagförslaget dock inga sådana säkerheter. De hävdar att det istället öppnar dörren för assisterat självmord för vilka patienter som helst med en prognos på sex månader kvar att leva, inklusive för patienter som inte plågas av smärta.

För att få en ansökan godkänd ska enligt förslaget intyg från två läkare krävas, men det är den första läkaren som har avgörandet vilken den andra ”oberoende” läkaren blir. Skulle denna neka, är det igen den första läkaren som ska välja en ny. Förslaget tillåter även att läkare på eget initiativ tar upp frågan om assisterat självmord med patienten, utan önskemål från patienten, vilket för äldre och sköra kan komma att uppfattas som ett förslag. Skowronski varnar för att många från den äldre generationen är så vana vid självuppoffrande liv att dessa kommer att begära assisterat självmord för vad de tror är för andras bästa, och för att inte belasta vården.

Samtidigt som läkare har rätt till samvetsfrihet tillåts de enligt förslaget inte avstå från att diskutera assisterat självmord med patienten. De måste också referera till kollegor som de vet kommer att skriva ut de dödande preparaten, och därmed själva indirekt bli delaktiga. Förslaget tillåter dessutom att patienter använder ombud för att ge sitt samtycke till assisterat självmord, och det finns ingen skyldighet för rättsläkare att utreda dessa dödsfall.

Den enda skyddsåtgärd som finns mot det sluttande planet är enligt Skowronski ett förbud mot att döda patienter.

Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi

Läs mer om dödshjälp här.