Idag, sista söndagen i maj, firar vi mors dag. I år blir det för många av oss en annorlunda mors dag när det inte är självklart att vi kan träffas fysiskt.

Mors dag kommer ursprungligen från USA. Det var den amerikanska lärarinnan Anna Jarvis (1864-1948) som ville hedra sin mammas bortgång och försökte få en dag instiftad för mammor. Den 10 maj 1908 skedde det första mer allmänna firandet av mors dag, då en gudstjänst hölls i staden Philadelphia med fokus på fjärde budet i Bibeln – att hedra sin mor och sin far. Jarvis hade pyntat kyrkan och delade ut vita nejlikor, sin favoritblomma, till kyrkobesökarna. Mors dag spreds sedan i USA och blev officiell helgdag 1914.

Mors dag är en av de största temadagarna ute i världen och firas i många länder fast på olika datum. Här firas alltid dagen den sista söndagen i maj, vilket är sent jämfört med andra länder. Tillgången till blommor anses vara anledningen till att dagen firas så sent här hemma. Sista söndagen i maj finns det nämligen många olika blommor att plocka och ge till mammor runt om i hela landet.

Människovärde vill skicka en hyllning till alla mammor, mor- och farmödrar. Ni är viktiga, ni är värdefulla och ni gör ett fantastiskt jobb för livet och för framtiden. Ni är värda all uppskattning! NI GAV OSS LIVET!

Vi vill också rikta en varm tanke till dig som tycker att den här dagen känns svår. Kanske är du ofrivilligt barnlös. Kanske finns din mamma inte längre kvar i livet. Kanske var du gravid, men av någon orsak har du inget barn. Vi önskar dig all tröst, hopp och framtidstro. Du är värdefull för så många!