I tidningen Dagens ledarpodd den 5 december 2023 samtalade opinionsredaktör Frida Park, ledarskribent Steven Crosson och fristående kolumnist Elisabeth Sandlund om dödshjälp, där de bland många intressanta aspekter lyfte vikten av ordval i dödshjälpsdebatten. ”Passiv” dödshjälp existerar inte enligt Sandlund och därför behöver man inte heller säga ”aktiv” dödshjälp. Patienter har nämligen rätt att tacka nej till behandling eller exempelvis be att en respirator stängs av. Behandling som vi inte vill ha kan vi heller inte tvingas till och detta ingår i patientens rätt till självbestämmande och samtycke, och ska därför inte kallas passiv dödshjälp. Höga morfindoser kan leda till att patientens liv förkortas med några timmar eller ett par dagar men är inte heller dödshjälp eftersom syftet är att lindra patientens smärta och inte att påskynda döden.

I Sverige talar dödshjälpsförespråkare sig varma för Oregonmodellen där enbart assisterat självmord tillämpas, dvs. att läkaren skriver ut det dödliga preparatet men att patienten själv tar det vid ett senare tillfälle. Så började man också i Kanada enligt Sandlund, men snart började man anse att det blev orättvist mot patienter som inte själva kunde ta preparatet. Därför infördes även dödshjälp där läkaren injicerar det dödliga preparatet, och därefter har det sluttande planet gått i rasande takt. Antal dödshjälpsfall har ökat från omkring 1 000 år 2016 till 13 241 år 2022, och det senaste antalet är en ökning med 31 procent jämfört med 2021 enligt prolife-sajten Right to Life. Nu utgör dödhjälpsfallen över 4 procent av samtliga dödsfall. Kriterierna för att beviljas dödshjälp har blivit fler och till våren 2024 förväntas även patienter med psykiska sjukdomar kunna beviljas dödshjälp vilket man från början trodde var otänkbart.

Sandlund lyfte vårdmissar och felbehandlingar som dessvärre kan ske inom vården. När dessa uppdagas går det emellertid oftast att ändra behandlingen eller korrigera det som gick fel. Dödshjälp är dock slutgiltigt och går inte att rätta till. Och det har till och med hänt att man vid obduktion efter dödshjälp funnit att patienten inte led av någon dödlig sjukdom trots allt. Deltagarna i podden varnade för att även ekonomi kan bli en avgörande faktor. Risken är då att svaga och utsatta grupper börjar känna att det är en medborgerlig plikt att avsluta sitt liv istället för att fortsätta leva och göra något så ”osvenskt” som att vara beroende av andras hjälp. Dödshjälp kan också bli en ursäkt att inte göra satsningar på den palliativa vården.

Professor John Wyatt, som talade på ett riksdagsseminarium om dödshjälp den 30 november 2023, hävdade också att det är funktionsnedsatta, äldre och sjuka som riskerar att utsättas för medveten eller omedveten press att avsluta sina liv för att inte ligga någon till last. Han kallade dödshjälpslagar för en Pandoras ask som inte går att stoppa när lagstiftningen väl är på plats. Även Sverige kommer att gå samma väg om dödshjälp legaliseras. Statens skyldighet är att värna rätten till liv och ska inte bidra till att människor berövas livet.

Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi

Läs mer om dödshjälp här.