Personerna i bilden har inget med texten att göra.

Kathy Barnette är en amerikansk professor, författare, veteran och konservativ politiker som i mellanårsvalet 2022 kandiderar till senaten i delstaten Pennsylvania. Inför valet har bland andra den tidigare generalen Michael Flynn uttalat sitt stöd för henne.

När Kathy växte upp var hon medveten om att hon hade en väldigt ung mamma, men tänkte aldrig närmare på det. Först när hon var 19 år stod det klart för henne att mamman endast var 12 år när Kathy föddes, och att hon som 11-åring blivit gravid efter en våldtäkt.

När graviditeten upptäcktes fanns människor i omgivningen som försökte övertala familjen att låta abortera det ofödda barnet, men Kathys mormor var av annan åsikt. Kathy själv blev en stark prolife-förespråkare, både på grund av sin djupa övertygelse att allas liv har en mening oavsett på vilket sätt det blivit till, men även på grund av vetskapen att hon själv hade kunnat falla offer för abort. Det är också en svindlande tanke för Kathy att hennes egna barn inte heller hade funnits om hon själv hade aborterats.

Kathy är kritisk till att också kristna och andra konservativa prolife-förespråkare anser att abort efter våldtäkt ändå är ett tillåtet undantag. För Kathy är detta dock en ytterst personlig fråga. Hon hävdar att hennes liv inte är ett undantag, och att andra barn som blivit till efter våldtäkt också har samma värde och rätt att leva som hon. Varför anses det självklart att ett oskyldigt barn ska betala med sitt liv för ett grovt brott som någon annan begått? Traumat efter våldtäkten finns redan, och aborten kommer inte att läka det. Hon påminner också om det faktum att den absoluta majoriteten av alla aborter görs av helt andra orsaker än våldtäkt.

Några generationer tillbaka hade en av Kathys förfäder arbetat som slav i samma hus som Kathy växte upp i. Trots att familjen var fattig och uppväxten svår, är Kathy tacksam för sitt liv. Hon har aldrig sett sig som ett offer utan som en övervinnare. Kathys mamma säger i en intervju att Kathy aldrig var ett ”val” som hon ställdes inför, utan att dottern redan fanns och skulle få födas. Idag är det Kathy som tar hand om sin mamma, och båda kallar sig välsignade.

Brita Storlund
Kommunikatör

Läs mer om abort här.