Kvinnan på bilden är inte Kate Cox.

Kate Cox från Texas var i graviditetsvecka 20 när hon och hennes man fick det slutgiltiga beskedet att deras ofödda barn hade kromosomavvikelsen Trisomi 18 (Edwards syndrom), vilket enligt Socialstyrelsen är ”en medfödd kromosomavvikelse som medför missbildningar och intellektuell funktionsnedsättning.” Orsaken till syndromet är en extra kromosom 18 i cellerna, och syndromet leder oftast till missfall eller att barnet dör kort efter födseln. Cox nekades abort i Texas eftersom abort är tillåtet endast i undantagsfall. Hon erbjöds andra alternativ (igångsatt förlossning om barnet dog eller kejsarsnitt om det överlevde hela graviditeten), men hon tackade nej och gjorde istället abort i en annan delstat.

Efter att Cox berättat om sin situation på sociala medier, försvarade prolife-rörelsen i USA ofödda barns människovärde och rätt att leva hur kort livet än blir. Den amerikanska juristen, författaren och mediepersonligheten Ann Coulter hävdade då att prolife-rörelsen gått från medkänsla för barnet till grymhet mot både mamman och barnet eftersom Trisomi 18 är ”oförenligt med liv”. Även i programmet Kropp och själ i Sveriges Radio den 12 december 2023 omtalades Trisomi 18 som en avvikelse ”som man inte kan leva med”. Beroende på svårighetsgrad är det dock fullt möjligt att leva länge, och en av de äldsta med denna diagnos, Megan Hayes från Oklahoma i USA, fyllde 40 år 2020.

Cox tidigare förlossningar hade båda skett med kejsarsnitt. Och eftersom upprepade kejsarsnitt kan vara förknippat med vissa risker ville hon ”spara” sitt tredje kejsarsnitt för en framtida graviditet med ett förhoppningsvis friskt barn. Både direkta och framtida risker med att fortsätta graviditeten och låta barnet födas har utförligt beskrivits i debatten. Att det också finns risker med sena aborter har dock inte framkommit lika tydligt.

Enligt de juridiska dokumenten har Cox rekommenderats abortmetoden D & E (dilation & evacuation) eftersom det är den snabbaste och billigaste metoden vid en abort i vecka 20. Vid D & E ska livmoderhalsen först vidgas och sedan används en tång (alternativt en sug) för att plocka ut barnets kroppsdelar ett efter ett. Beroende på huvudets storlek måste skallen ibland krossas innan huvudet plockas ut. Till sist ska eventuella rester inklusive moderkakan skrapas ut. Detta kan innebära risker, i synnerhet om det finns ärr på livmodern efter tidigare kejsarsnitt. Enligt den tidigare abortläkaren Anthony Levatino finns dessutom risk för missfall och för tidiga födslar vid framtida graviditeter på grund av att livmoderhalsen vidgats med yttre tvång under aborten. Övriga risker som Levatino nämner är perforering och skador på livmoder, urinblåsa och andra organ, samt infektioner och blödningar.

Händelsen är en tragedi för Kate Cox och hennes familj. Tyvärr har dock medierapporteringen om fallet varit alltför ensidig.

Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi

Läs mer om fosterdiagnostik och abort.