USA har nu fått en ny president och den nya administrationen håller på att ta form. Redan de första dagarna har visat att Joe Biden kommer att driva en radikal abortförespråkande agenda. Han har nominerat ett flertal abortaktivistiska medarbetare till sin stab. Förutom vice-president Kamala Harris, som har kopplingar till abortjätten Planned Parenthood, finns även andra med uttalad abortförespråkande agenda. Här presenteras några av dem:

Chef för USAID (U.S.  Agency for International Development) Samantha Power har tidigare bland annat varit FN-ambassadör under Obama-administrationen. Hon kommer att arbeta med återinförandet av att abortorganisationer både i USA och utomlands ska finansieras med skattemedel. Internationella abortorganisationer har applåderat detta. De som dock inte applåderar är den genomsnittlige afrikanen, enligt den nigerianska författaren och biomedicinska forskaren Obianuju Ekeocha. Hon har i ett Youtubeklipp sammanställt enskilda afrikaners vädjanden till Biden-administrationen, att istället för att finansiera aborter som de inte vill ha, låta biståndspengar gå till områden där de behövs. De nämner bland annat utbildning, infrastruktur, hälsovård, elektricitet och rent vatten som områden där biståndspengar skulle göra störst nytta.

Arbetsmarknadsminister (Secretary of Labor) Marty Walsh stöder fri abort utan några restriktioner, och som tidigare borgmästare i Boston har han namngett en gata efter en abortläkare. Han var också förespråkare för en nyligen antagen lag i Massachusetts, som tillåter abort för minderåriga flickor, utan föräldrars vetskap.

Handelsminister (Commerce Secretary) Gina Raimondo var tidigare guvernör för delstaten Rhode Island, och undertecknade då en lag som tillåter abort upp till födseln av så gott som vilka anledningar som helst. Lagen tillåter även en abortmetod (dismemberment abortion) där aborten sker genom att det ofödda barnets kroppsdelar plockas isär. 

Hälso- och socialminister (Secretary of the U.S. Department of Health and Human Services) Xavier Becerra var statsåklagare i Kalifornien och har, tillsammans med bland andra vice-president Kamala Harris, åtalat journalisterna David Daleiden och Sandra Merritt för att de genom hemliga inspelningar avslöjat Planned Parenthoods illegala försäljning av aborterade barns kroppsdelar. Becerra har likt Harris även tagit emot kampanjpengar av Planned Parenthood. Han har motsatt sig förslag om förbud mot könsselektiva aborter.

Inrikesminister (Secretary of the Interior) Deb Haaland har suttit i kongressen för delstaten New Mexico, och har bland annat röstat mot förslag om skydd för barn som fötts levande efter abort. 2019 stämdes hon för ärekränkning, efter att hon på sociala medier felaktigt pekat ut tonåringar som rasister vid den årliga ”March for life” 2019. Haalands anklagelser baserades på ett filmklipp där en av tonåringarna, Nick Sandmann, tillsammans med klasskompisar påstods trakassera en äldre man. Detta motbevisades senare av ett längre klipp där hela scenariot framkom, och situationen visade sig vara den motsatta. Tonåringarna var oskyldiga och det var i själva verket de som blev trakasserade. Nick Sandmann, som var den som tydligast pekats ut och vars bild spridits över internet, fick senare stora summor i förlikning med TV-bolaget CNN och tidningen Washington Post. Stämningen mot Haaland lades dock ned med förklaringen att lagstiftare enligt lag har rätt att uttrycka sin åsikt. Enligt Lifenews är Haaland, liksom Kamala Harris och Xavier Becerra, också inblandad i stämningen mot de två undersökande journalisterna David Daleiden och Sandra Merritt.

Stabschef (Chief of Staff) Ronald Klain har haft olika uppdrag under både Clintons och Obamas presidentperioder, och har på Twitter kallat sig ”en soldat i din armé” till NARALs ordförande. NARAL (National Abortion Right’s Action League) är en lobbyorganisation som ungefär motsvarar svenska RFSU. 

Transportminister (Secretary of Transportation) Pete Buttigieg är redan godkänd i senaten. Han var tidigare konkurrent till Joe Biden som presidentkandidat för Demokraterna. Under utfrågningar vägrade han att ta avstånd från abort fram till födseln.

Sedan fri abort infördes beräknas mer än 50 miljoner aborter ha utförs i USA. Dock går aborttalen stadigt nedåt och har enligt officiella siffror minskat med hela 57 procent sedan 1990. Men beaktas bör då också att aborttalen nådde en topp under 1980-talet, och först efter 2010 hade de sjunkit till samma nivå som 1973. Förhoppningsvis kan den nedåtgående trenden fortsätta även under den nya administrationen.

Foto: Skärmdump

Läs mer om abort här.