Den 21 mars är det dags att rocka sockorna igen. Dagen är till för att synliggöra människor med Downs syndrom som sprider så mycket värme och glädje till sin omgivning. Samtidigt är det en smolk i glädjebägaren att majoriteten av ofödda barn med Downs syndrom aborteras.

I exempelvis Polen är det sedan 2020 inte längre lagligt att abortera barn för att de har Downs syndrom, eftersom det enligt den polska grundlagen är diskriminerande. Detta har i olika medier kallats för en ”tragedi, ”tortyr”, ”kvinnors helveteoch en del annat. Europaparlamentet utövar påtryckningar för att få Polen att ändra denna lag. Detta är motsägelsefullt varje dag under året men blir extra påtagligt den här dagen, då vi rockar sockorna för att hylla olikheter och allas okränkbara människovärde.

WHO (Världshälsoorganisationen) hade i början på mars ett inlägg på sociala medier där de beskrev Downs syndrom som en allvarlig fosterskada som kan ”förebyggas och behandlas” med bra vård. Upprörda föräldrar svarade med att lägga ut bilder på sina barn med Downs syndrom och undrade om det var abort som WHO egentligen menade med ”bra vård”. På vilket sätt ska Downs syndrom annars förebyggas och behandlas, undrade någon. WHO kritiserades också för att de inte verkade förstå skillnaden mellan ”fosterskada” och ”syndrom”. Efter kritiken ändrades inlägget.

Bara ett par veckor innan WHO:s inlägg hade den 32-åriga amerikanskan Kayleigh Williamsson skrivit historia genom att bli den första kvinnan genom historien med Downs syndrom som genomförde Austin Marathon. Redan 2017 hade hon också skrivit historia genom att bli den första kvinnan med Downs syndrom som genomförde Austin halvmaraton.

Naturligtvis ska ingen behöva utmärka sig på de mest synliga eller extrema sätten för att ha ett existensberättigande. Men Kayleigh Williamsson kan bland många andra vara en påminnelse om att vi inte på förhand kan döma ut någon på grund av funktionsnedsättningar, varken före eller efter födseln. De kan vara exempel på att en människa verkligen kan få ett bra liv och nå sin fulla potential bara hon får chansen att leva istället för att vara måltavla för abort.

Brita Storlund
Kommunikatör

Läs mer om abort här.