I ett gemensamt upprop från organisationer från omkring 30 europeiska länder inklusive Israel ställer man krav på regeringarna att se till att tillgången till abort säkras under coronapandemin. Inte helt oväntat står bland andra RFSU, Amnesty International och Human Rights Watch med.
Bland de krav som ställs ingår att auktorisera primärvårdsläkare och barnmorskor att tillhandahålla tidiga medicinska aborter. Man kräver online-konsultationer och att båda abortpillren ska kunna tas hemma.
Tyvärr blundar man för riskerna med online-konsultationer. Bioetikern Philippa Taylor skriver i ett blogginlägg att medicinska aborter kan ge allvarligare konsekvenser än kirurgiska, bland annat svåra blödningar och infektioner. Dessutom fullbordas aborten inte alltid, vilket kommer att kräva sjukhusvård. Hon ställer relevanta frågor angående säkerheten om beställningar sker via mejl:
- Hur kontrollerar man identiteten på den som skrivit?
- Hur kontrollerar man hur långt gången graviditeten är?
- Hur vet man att det är beställaren som verkligen kommer att ta pillren?
- Hur vet man att hon inte står under tvång att göra abort?
Svaret är att det i vissa fall inte kontrolleras alls. I USA har några personer testat att beställa abortpiller, och de har fått dem utskrivna utan att de behövt varken identifiera sig eller visa något som helst bevis på graviditet. ”Löjligt enkelt” kommenterade en kvinna på twitter. En annan person kunde köpa abortpiller utan att varken ålder, identitet eller graviditet kollades. Han försäkrades bara att det var säkert och enkelt att ta dem. Och ja, det var en man som med ett påhittat namn på en kvinna kunde köpa dem. Hans klipp på TikTok är väl värt att titta på.
RFSU skriver i sitt pressmeddelande: ”Inget land och ingen ledare ska komma undan med att använda krisen för att begränsa kvinnors liv och hälsa”.
Människovärde anser att ingen av organisationerna som deltar i ovannämnda upprop ska komma undan med att använda krisen för att riskera kvinnors liv och hälsa.
Läs mer om abort här.
Trackbacks/Pingbacks