Den 21 mars är det dags att rocka sockorna för att hylla olikheter och allas lika människovärde. Kampanjen Rocka sockorna påminner dock samtidigt om att ofödda barn inte omfattas av principen om människovärdet. Abort är tillåtet även efter gränsen på vecka 18 ifall det ofödda barnet diagnosticerats med någon sjukdom eller avvikelse. Detta öppnar för inställningen att det kan vara bättre för barnet att inte födas alls istället för att leva med särskilda behov och utmaningar. Men detta synsätt riskerar att på förhand utklassa barn med olikheter, vilket för tankarna till den rasbiologi som vi trodde att vi för länge sedan hade lämnat.

Jessica Long är en amerikansk paralympisk simmare som vunnit guldmedaljer men också genomlevt fler svårigheter än många andra. Long föddes i Sibirien och på grund av en medfödd sjukdom, som senare ledde till att båda hennes ben amputerades nedanför knäna, övertalades hennes 16-åriga mamma att lämna henne till ett barnhem. Som ettåring adopterades Long till en familj i USA, och när hon var 1,5 år utfördes amputationen. Totalt har hon genomgått 25 operationer. Trots hennes funktionsnedsättning uppmuntrades hon av sin familj till olika sporter. Hon valde dock tidigt simningen som sin främsta idrottsgren, bland annat för att det inte var lika märkbart när hon var under vattnet att hon inte hade några ben.

Som 12-åring debuterade Long i Paralympics i Aten, och efter det fick hon även chansen att träna med den framgångsrika simmaren Michael Phelps. I Paralympics 2020 i Tokyo (som pga pandemin gick 2021) tog hon sin tjugonionde medalj. Long vill ändå inte lyfta fram sig själv och sina prestationer. Hon vill lyfta sina morföräldrar som skjutsat henne till och från träningar. Hon vill lyfta sin pappa som på sin enda lediga dag i veckan tog henne till simhallen. Hon vill lyfta sin mamma och sina syskon som masserat hennes värkande axlar efter träningen.

Under sitt liv har Long många gånger frågat sig varför just hon tvingats amputera sina ben, och under en tid hade hon också ätstörningar. Genom allt har hon ändå lärt sig att varken framgångar eller motgångar definierar vem man är. Den största segern är enligt henne själv att få vara en förebild för andra med funktionsnedsättningar genom att visa att det går att besegra oddsen och uppfylla sina drömmar.

Long hävdar att den enda funktionsnedsättningen i livet är en negativ attityd. Låt oss ta detta till oss när vi rockar sockorna, och låt oss också inkludera de ofödda när vi gläds åt våra olikheter och allas lika människovärde.

Läs mer om abort här.