Uppdrag granskning (UG) har under hösten sänt dokumentärer med avslöjanden om spermiestölder vid Länssjukhuset i Halmstad och vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vilka skedde från slutet av 1960-talet fram till 1996.

Ett forskarteam vid Akademiska sjukhuset i Uppsala gjorde undersökningar genom att frysa ned spermier i flytande kväve. För detta syfte rekryterades värnpliktiga att donera sperma mot en ersättning på 50 kr vilket på den tiden var det ganska mycket pengar. Av männen som ställde upp på intervju i UG:s dokumentär hade ingen fått någon annan information än att syftet var forskning. Nedfrysta spermier hade dock inseminerats i kvinnor vid fertilitetsbehandlingar och 50 år senare har minst tre av männen fått veta att de är biologiska pappor till ett eller flera barn. Akademiska sjukhuset beklagar det som hänt men kommer inte att starta någon utredning. Dels eftersom spermadonatorerna blivit lovade anonymitet och dels för att samtliga ansvariga läkare är avlidna.

I region Halland har sperma från minst fem män inseminerats i kvinnor utan männens vetskap eller samtycke och detta har resulterat i ett okänt antal barn. En av männen uppger att han inte lämnat sperma i forskningssyfte utan enbart för en egen fertilitetsutredning. Två av männen har lämnat in klagomål till Europadomstolen, vilket kan komma att leda till skadeståndskrav.

Enligt en intern utredning på sjukhuset i Halmstad har journalföringen varit så bristfällig att den stridit mot lagen. Både journaler och samtyckesblanketter saknas. Dessutom finns misstanke om att skandalen är ännu större än vad som hittills framkommit eftersom antal registrerade spermadonatorer är oproportionerligt lågt i förhållande till antal registrerade inseminationer. I utredningen uppmanas regionen att upprätta en handlingsplan för att kunna hantera förfrågningar från fler drabbade. Regionen behöver även vara beredd på att erbjuda frivillig dna-testning samt att göra en grundlig granskning av journaler.

Denna information angår även par som planerar att skaffa barn genom en surrogatmamma utomlands. Vid surrogatarrangemang måste den beställande pappan lämna sperma och eftersom könsceller inte får föras utanför Sveriges gränser ska spermadonationen ske vid surrogatkliniken. Men om spermiestölder skett i Sverige så sent som på 1990-talet, vad finns det för garantier att motsvarande inte skett (och sker) även i andra länder, exempelvis i Ukraina, USA eller Colombia? Dessa är länder där den svenska agenturen Nordic Surrogacy förmedlar surrogatavtal och Människovärde har mejlat denna fråga till dem men vid publiceringen av detta inlägg inte ännu fått svar.

Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi

Läs mer om surrogatmödraskap här.