Abort var huvudtema i nr 4 (2024) av tidningen Direkt som ges ut av Läkare utan gränser. Osäkra aborter uppges vara en av de främsta orsakerna bakom mödradödligheten i världen och säkra aborter påstås rädda liv. ”Det spelar ingen roll om abort är tillåtet eller inte. Kvinnor fortsätter att bli oönskat gravida och de fortsätter att göra abort. Skillnaden är att de i det senare fallet riskerar att dö i komplikationer efter en osäker abort” skriver man, vilket tyder på att Direkt sätter likhetstecken mellan säkra och lagliga aborter, samt mellan osäkra och olagliga.

Enligt den brittiske läkaren och abortforskaren Calum Miller är det emellertid inte legalisering av abort som lett till att mödradödligheten gått ner i något land, utan den får man bukt med genom förbättring av den allmänna standarden på vården, dvs. tillgång till kompetent vårdpersonal, antibiotika, mediciner, blodtransfusioner osv. I länder där standarden på vården är hög är mödradödligheten låg, medan länder med låg standard på vården har hög mödradödlighet oavsett hur abortlagen ser ut. Malta och Polen är länder med restriktiv abortlag samtidigt som båda länderna har världens lägsta mödradödlighet enligt WHO: statistik. Direkt är inne på samma linje och uppger att världens sammanlagda mödradödlighet enligt WHO sjunkit med 34 procent mellan åren 2000 och 2020 och att detta även gäller dödsfall på grund av komplikationer efter osäkra aborter. Den nedåtgående trenden har dock varat längre än så. Exempelvis i Mozambique, där Läkare utan gränser arbetar, har mödradödligheten sjunkit kraftigt sedan minst 1985 enligt WHO, trots att abort legaliserades först 2014. Detsamma gäller Kongo-Kinshasa, vilket är ett av länderna som nämns i Direkts temanummer och som legaliserade abort 2018.

Direkt uppger utan källhänvisning att ”minst” 13 procent av den totala mödradödligheten beror på komplikationer av osäkra aborter och att ”minst” 22 800 kvinnor dör varje år på grund av dessa. Men enligt WHO:s rapport från 2022 utgör dödsfall av osäkra aborter 4,7–13,2 procent av den totala mödradödligheten, så ”högst” 13 procent hade varit närmare sanningen. Antalet dödsfall är 13 865–38 940 enligt rapporten, så den siffra som Direkt uppger liknar snarare ett medeltal. Calum Millers forskning har emellertid visat att även andra dödsorsaker ingår i WHO:s siffror, exempelvis dödsfall av missfall, utomkvedshavandeskap och ibland till och med dödsfall av lagliga (och förmodat säkra) aborter.

Enligt Direkt finns ett mörkertal av dödsfall av osäkra aborter eftersom sepsis ofta anges som dödsorsak trots att det var aborten som var anledningen bakom. Samma fenomen förekommer dock även i västvärlden vid dödsfall av lagliga aborter. Enligt en kvalitetsgranskad studie från Finland saknades abort från majoriteten av dödsattesterna vid självmord som begåtts inom ett år efter aborten. I USA bygger statistiken dessutom på abortklinikernas frivilliga rapportering, varför underrapportering av komplikationer och dödsfall har konstaterats även där.

Läkare utan gränser lyfter även distansaborter, där kvinnan enbart får telefonkonsultation, som en möjlighet ”på platser där en graviditet inte kan fastställas med hjälp av ultraljud eller graviditetstester”. Även tidningen Läkemedelsvärlden uppgav 2022 att tanken med distansaborter är att de ”framför allt ska kunna användas i resursfattiga områden där man har långt till en klinik, inte har tillgång till ultraljud eller där abort är olagligt”. Kort sagt kommer i så fall fattiga kvinnor att erbjudas olagliga aborter i hemmet, på långt avstånd från en klinik och utan att exakt graviditetsvecka har fastställts genom ultraljud eller ens ett graviditetstest. Men är inte detta ett typexempel på osäkra aborter som man säger sig vilja motarbeta? I Storbritannien dog minst två kvinnor av distansaborter 2020, kort efter att dessa börjat tillämpas på grund av pandemin. Samma år började mödradödligheten också öka enligt en rapport från universitetet i Oxford.

De flesta läkare som vårdar gravida kvinnor vet att de har två patienter, dvs kvinnan och det ofödda barnet. I Direkt omnämns det ofödda barnet endast som en graviditet som stöts ut, ”som vid ett missfall”. Skillnaden mellan abort och missfall är dock stor. Vid missfall har barnet dött en naturlig död, oftast helt oväntat och oönskat för den gravida kvinnan. Abort är och förblir ett medvetet avslutande av ett ofött barns liv.

Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi

Läs mer om abort här.