Den 8 mars firas Internationella kvinnodagen och temat för i år är ”Inspire Inclusion” (inspirera till inkludering) och vi uppmanas föreställa oss en värld utan fördomar, stereotyper och diskriminering. I detta inlägg ska vi därför ta upp två seglivade fördomar angående abort. Den ena är att kvinnor inte mår dåligt av abort och den andra är att abortförbud leder till kvinnors död.

Särskilt västvärlden förnekar att abort skulle vara en riskfaktor för mental ohälsa. I boken ”Slaget om aborträtten” hävdar författaren Sanna Torén Björling att uppföljningar visar att de flesta kvinnor mår betydligt sämre före aborten än efter den. Det framkommer inte vad hon bygger påståendet på, men på RFSU:s hemsida finns samma påstående och där hänvisar man till en artikel i Läkartidningen från 2005 av Dr Anneli Kero. I artikeln lyfte Kero dock många andra aspekter, som exempelvis att moderskänslor kan väckas redan innan aborten. Och enligt abortforskarna Priscilla Coleman och David Reardon är moderskänslor och stark anknytning till det ofödda barnet en av riskfaktorerna för att drabbas av mental ohälsa efter abort. En ny global metastudie som publicerades 26 oktober 2023 i den vetenskapliga tidskriften BMC Psychiatry visar också att depression efter abort förekom hos 34,5 procent av totalt 18 207 kvinnor från Europa, Asien, Afrika och Australien.

Den andra fördomen har till och med en egen dag. Den 28 september varje år firas Internationella dagen för säkra aborter och dagen får stor uppmärksamhet i svensk media. Det arrangeras panelsamtal, skrivs artiklar, och slogans som ”abortförbud dödar” florerar på sociala medier. Om man räknar med WHO:s uppskattade antal osäkra aborter per år, och sätter dem i förhållande till WHO:s uppskattade antal dödsfall av osäkra aborter per år, blir andelen dödsfall dock högst 1,2 promille (0,04–0,12 procent). I den tidigare nämnda boken ”Slaget om aborträtten” lyfts Nepal som ett exempel på att mödradödligheten sjunkit efter lagstiftning om abort. Dock hade mödradödligheten i Nepal varit på nedåtgående under minst 18 år innan legalisering, varför det är tveksamt om orsaken kan ligga i abortlagen. I Malta, där abort är förbjudet men där kvaliteten på vården är hög, är mödradödligheten lägst i världen.

Alla dödsfall av abort är naturligtvis tragedier men jämfört med den uppmärksamhet de ges är det dock förvånansvärt tyst i svensk media (med vissa få undantag) om studien som visat att andel kvinnor som lider av depression efter abort ligger på hela 34,5 procent. Varför inte börja uppmärksamma även detta genom en egen dag? I ”en värld utan fördomar” bör vi inte fortsätta förneka att en stor andel kvinnor far illa av abort.

Brita Storlund, kommunikatör
Magister i mänskliga rättigheter och utvecklingspsykologi

Läs mer om abort här.