En 30-årig polsk gravid kvinna dog av septisk chock i september 2021 efter graviditetskomplikationer i vecka 22, där också det ofödda barnet dog. Hon efterlämnar make och en liten dotter. Eftersom detta skedde i Polen vänds blickarna mot den strikta abortlagstiftningen i landet. Abort är förbjudet i Polen förutom vid fara för kvinnans liv och hälsa, samt om kvinnan blivit gravid på grund av en kriminell handling.

Enligt Svenska Yle (finlandssvenska public service) utreds ärendet både av sjukhuset och av åklagare. Istället för att avvakta resultatet av utredningen slår dock många tvärsäkert fast redan nu att de strikta abortlagarna dödade kvinnan. I Svenska Yles reportage från den 2 november fastslås följande:

Det enda som hade räddat Izabelas liv var abort. Läkarna i fråga kunde med andra ord inte göra något för att rädda hennes liv. Enligt den nya abortlagstiftningen måste läkare låta foster som inte har någon chans att överleva dö i livmodern innan man kan avlägsna fostret.

Detta uttalande renderar en del följdfrågor som inte besvaras, till exempel: 

  • Hur kan man veta att endast abort hade räddat Izabela innan utredningen är klar?
  • Varför hade inte kejsarsnitt eller igångsatt förlossning kunnat rädda henne?
  • Varför skulle en liberal abortlagstiftning hindra att eventuella vårdmissar görs på sjukhus? 

Izabelas dödsfall är tveklöst en tragedi, särskilt för den närmaste familjen. Faktum är dock att Polen har haft restriktiv abortlagstiftning sedan 1993 och samtidigt världens lägsta mödradödlighet enligt WHO. 

Ett annat faktum är att det finns kvinnor som dör av lagliga aborter. Den 23-åriga argentinska Maria del Valle Gonzalez Lopez död i april 2021 och 31-åriga brittiska Sarah Dunns död i april 2020 är också tragedier. Men dessa kvinnor dog av komplikationer efter lagliga aborter och tyvärr leder sådana dödsfall inte till några protestmarscher, och belyses knappt alls av abortliberal media. 

Brita Storlund
Kommunikatör

Läs mer om abort här.