Oktober månad kallas också Rocktober, och under hela månaden pågår en kampanj för att uppmärksamma människor med Downs syndrom. Diagnosen betyder att man har tre exemplar av kromosom 21 istället för två. Ofta ingår en viss nedsättning av kognitiva och fysiska förmågor, men de allra flesta med Downs syndrom lever goda liv och kan med rätt stöd och hjälp uppnå sina drömmar i livet.

Skådespelaren Mats Melin känner de flesta av oss som ICA-Jerry. Han har Downs syndrom och har även medverkat i filmen ”Hur många lingon finns det i världen” och i Glada-Hudik-teatern. På Sveriges Radio uttrycker man i ett reportage från 2018 bestörtning över hur barn med Downs syndrom behandlades av vården 1969 när Mats Melin föddes. Bland annat fick hans föräldrar information om hur de skulle gå tillväga om de ville adoptera bort honom. Föräldrarna hade dock inga sådana planer utan tog hem sin son.

Sofia Jirau från Puerto Rico blev 2022 den första modellen med Downs syndrom för Victoria’s Secret. Och det var bara en av hennes drömmar som då gick i uppfyllelse. Den andra drömmen om att få vara en inspiration för andra har också uppfyllts. Genom sitt kändisskap har hon fått en plattform där hon kan inspirera andra att våga förverkliga sina drömmar.

Madeleine Stuart från Australien är en annan supermodell med Downs syndrom. Hon har gått på ”catwalken” i New York, Paris och London, och har tre gånger genomfört Special Olympics Triathlon där både cykling, simning och löpning ingår.

Pablo Pinedas från Spanien är den första europé med Downs syndrom som avlagt universitetsexamen. Han ingår i en lista från 2019 med de tio mest framgångsrika personerna med Downs syndrom. Han är skådespelare och har vunnit prestigefyllda priser, men vill helst jobba med utbildning för att skapa karriärmöjligheter för personer med funktionsnedsättningar. Han har anlitats som talare på universitet runt om i världen, och har även skrivit böcker.

Karen Gaffney är en amerikansk kvinna och framgångsrik simmerska som deltagit i många tävlingar och även vunnit guldmedaljer i Special Olympics. Hon blev den första kvinnan med Downs syndrom som simmade över Engelska kanalen.

Chris Nikic från Florida i USA blev i november 2020 den förste med Downs syndrom att fullfölja en hel ”Ironman” inom maxtiden på 17 timmar. En Ironman består av 3,8 km simning, 180 km cykling och till sist ett maratonlopp på 42 km.

Listan kunde fortsätta, och självklart måste ingen åstadkomma så här märkvärdiga saker för att ha ett existensberättigande. Världen hade dock varit en fattigare plats om dessa inte hade fått födas. Att ofödda barn med Downs syndrom och andra funktionshinder får aborteras enbart på grund av sina avvikelser är diskriminerande. Fosterdiagnostik är positivt när det är till medicinsk nytta för det ofödda barnet. Det är fantastiskt att operationer kan göras även på ofödda. Fosterdiagnostik som i praktiken leder till att människor med kromosomavvikelser eller andra funktionsnedsättningar aborteras är dock inte försvarbart.

Läs mer om fosterdiagnostik här, och om abort här.